2024. március 29., péntek

Őszre indul az Első fizetésem kormányprogram

A köztársasági kormány legújabb foglalkoztatásserkentő intézkedése szerint az állam 10 000 középiskolát, illetve egyetemet végzett fiatalnak segít megszerezni első munkahelyét úgy, hogy a foglalkoztatásukban érdekelt munkaadók számlájára 9 hónapig befizeti az új munkaerő bérének egy részét. Azoknak a vállalatoknak, amelyek felvennének tapasztalattal még nem rendelkező fiatalokat, jelentkezniük kell a programra, így szereznek jogot az állami támogatásra. Médiahírek szerint az első munkahely létesítését segítő állami program valószínűleg őszre indul.
A Blic emlékeztet arra, hogy a terv szerint az állam a középiskolát végzett fiatalok számára havi 20 000, az egyetemi oklevéllel rendelkezőknek pedig 24 000 dinárt fizet 9 hónapon keresztül. A költségvetésből kétmilliárd dinárt fordítanak a projektumra.
A Danas írása szerint a szakszervezetek és a közgazdászok úgy látják, hogy ez az intézkedés is a választási kampány része, és nem fog hozzájárulni a foglalkoztatás növeléséhez. „Semmi sem garantálja azt, hogy a fizetett 9 hónap elteltével a munkáltatók állást adnak ezeknek a fiataloknak” – mondta a Danas munkatársának Milan Kovačević közgazdász. Hasonlóan vélekedik Željko Veselinović, a Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek elnöke is, aki szerint „nem fér kétség ahhoz, hogy a munkáltatók zöme csak kihasználja a fiatalokat addig, amíg az állam fizeti őket”.