2024. április 18., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Emeli a rangunkat, hírnevet ad

Adán felavatták a fedett műfüves focipályát

Az adai rekreációs központban tegnap közös kapura lövéssel ünnepélyesen felavatták a fedett műfüves focipályát, amely a magyar és szerb állam, a helyi önkormányzat, valamint a topolyai és az adai labdarúgóklub összefogásával valósult meg. A kezdő lövéseket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tartományi képviselőházi elnök, Đorde Milićević tartományi kormányalelnöke, Zsemberi János TSC-elnök, Takács Mihály, Magyarország miniszterelnökének tanácsadója, Bilicki Zoltán, Ada polgármestere és Tóth Tamás, az AFK Labdarúgó Klub elnöke végezte el az adai és topolyai utánpótlás-labdarúgók és szüleik, valamint köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselők jelenlétében. A ballonterem Ada község önkormányzata és a tartományi sport- és ifjúsági titkárság közös beruházásaként épület meg. A terem 25x44 méteres nagyságú fémkonstrukcióból áll, amit műanyag borítással láttak el. A műfüves pálya burkolatát, a focikapukat, a védőhálókat és a termen belüli palánkokat a topolyai TSC Labdarúgóklub adományozta a magyar kormány révén az AFK-nak.

Közös kapura lövés (Ótos András felvétele)

Közös kapura lövés (Ótos András felvétele)

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke köszönetet mondott és gratulált Zsemberi Jánosnak és Tóth Tamásnak a beruházáshoz. Külön megköszönte Zsemberi Jánosnak az álhatatos és nagy kockázattal járó vállalását, a Topolyai Labdarúgó Akadémia felépítését.
– A labdarúgó akadémia nemcsak a topolyaiak és a TSC számára fontos, hanem nagyon fontos a vajdasági magyaroknak is, mert emeli a rangunkat, hírnevet ad nekünk, és megmutatja, hogy milyenek vagyunk, miben gondolkodunk, és hogyan valósítjuk azt meg. Szeretnék külön köszönetet mondani Tóth Tamásnak, és rajta keresztül annak a több tíz embernek, aki a szabad idejét arra szánja, hogy azt a piramist, aminek az építéséhez az akadémia rendszerén belül hozzáfogtunk, ki tudjunk építeni. Ezek az emberek azért teszik ezt, mert maradandandót akarnak alkotni, és szolgálni akarják a saját közösségüket, valamint segíteni szeretnének a gyerekeknek, hogy egészségesek legyenek és kibontakoztassák a tehetségüket. Szeretnék külön köszönetet mondani Takács Mihálynak, és rajta keresztül a magyar kormánynak azért a támogatásért, amelyet nemcsak a sport területén, de a sportban mindenféleképpen élveztünk. Ez eddig elsősorban a labdarúgás vonatkozásában bontakozott ki. Hamarosan ugyanez látható lesz a birkózás területén is. Előrehaladott fázisban vannak az előkészületek egy szabadkai jégcsarnok felépítésére, egy zentai úszóközpont létrehozására, egy palicsi evezőközpont kiépítésére. Adára szeretnénk hozni a kézilabda akadémiát, amelynek megvannak a hagyományai, és az ezzel kapcsolatos elképzelések. Azt remélem, hogy ez az elkövetkező években megvalósul. Azt szeretném kérni, hogy ebben, ahogyan eddig is, élvezhessük az ön támogatását – mondta Pásztor István. 

Zsemberi János, a topolyai TSC Labdarúgóklub elnöke beszédében kiemelte, hogy az elmúlt években Magyarország kormánya sok pénz hagyott jóvá gazdaságfejlesztésre, a művelődési és az egyházi, valamint a sportélet fejlesztésére. Ennek a kezelését a Vajdasági Magyar Szövetségre, elsősorban Pásztor István pártelnökre és a csapatára bízták, akiknek gratulált, miután a beruházások komoly eredményeket hoztak. Kiemelte, hogy a magyar és a szerb közösség együttes haszonélvezője a beruházásnak, amelynek jelentőségét felismerték Tóth Tamásék, a helyi önkormányzat és a tartományi titkárság is. Az összefogás eredményeként végül megszületett a műfüves fedett pálya.
– Az adai labdarúgóklubban kiváló munka folyik. Gratulálok az edzőknek! Ez a TSC egyik legkomolyabb alközpontja. Jelenleg hét gyerek van Adáról Topolyán, az Akadémián. Három edzőt fizetünk, akik körülbelül száz gyerekkel foglalkoznak. Köszönöm Ada, köszönöm mindenki segítségét! Hajrá AFK, hajrá TSC! – zárta Zsemberi János.

Đorde Milićević, a tartományi kormány alelnök a tartomány és az önkormányzat kitűnő együttműködése bizonyítékának nevezte a modern sportlétesítmény felavatását.
– A közös beruházra több mint 25 millió dinárt biztosítottunk a tartományi és a községi költségvetésből, valamint magyarországi barátainktól. A Topolyai Labdargúgó Akadémián keresztül Ada egy kivételes sportlétesíményhez jutott, amelyben rekreálók, de a profi sportolók is a legjobb feltételek mellett futballozhatnak és edzhetnek. Ez a létesítmény gazdagítani fogja Ada község idegenforgalmi kínálatát is. Várjuk, hogy számos labdarúgótábor és torna helyszíne legyen a létesítmény. A tartományi kormány ezzel a beruházással ismét megmutatta, hogy mennyire fontosak számára sportberuházások – közölte a tartományi kormány alelnöke, aki megjegyezte, hogy az elmúlt négy évben sportinfrastruktúrára Vajdaság-szerte több mint 1,3 milliár dinárt költöttek. Emellett kiemelte, hogy Ada község több mint 350 millió dinárt fordított a lakosság életfeltételeinek javítására, valamint gazdasági fejlesztésére. Több ízben méltatta Magyarország és Szerbia kiváló együttműködését is.

Adán több mint száz gyerek edzhet a létesítményben (Ótos András felvétele)

Adán több mint száz gyerek edzhet a létesítményben (Ótos András felvétele)

Tóth Tamás, az AFK, az adai futballklub elnöke beszédében nagy napnak nevezte a több mint százéves egyesület életében a fedett műfüves focipálya felavatását.
– Voltunk fent, voltunk lent, de volt olyan is, hogy sehol sem voltunk. Mindig akkor voltunk a legerősebbek, amikor összefogtunk, illetve ha az ifjúságra, az utánpótlásnevelésre helyeztük a hangsúlyt. Ma is ezt tesszük. Több mint száz fiatal labdarúgónk van, akik minden lehetséges korosztályban versenyeznek, és van kiről példát venniük – mondta az AFK-klubelnök.

Tóth Tamás kiemelte, hogy Adán kezdte labdarúgó karrierjét Kerekes Zsombor, aki a magyar válogatottban gólt rúgott a franciáknak, és Nagypál Tibor, akit Lothar Matthäus hívott be a válogatott keretbe.
– Oláh Lóránt, aki a Debrecennel Bajnokok Ligáját játszott, vagy napjainkba a Paks gólvágója, Könyves Norbert, illetve Szőke Adrián, aki a holland élvonalban játszik, valamint a Pintér testvérek, akik a Ferencvárosban, illetve Csíkszeredán öregbítik klubunk hírnevét. Ez a projektum hatalmas csapatmunka eredménye. A pályát Magyarország Kormánya ajándékozta számunkra, a konstrukciót Ada község önkormányzata és a Vajdaság Autónom Tartomány. Komoly tapasztalattal és tudással rendelkező szakmai stáb vezeti a munkát a klubban. Nemcsak a fiatalokat próbáljuk profizmusra nevelni, hanem arra is törekszünk, hogy az egészséges életmódot elősegítsük, valamint a labdarúgást és a sportot erősítsük és tömegesítsük. Kitűnően együttműködünk a Topolyai Labdarúgó Akadémiával. Végezetül engedjék meg, hogy a klub, a szülők, a gyerekek és jómagam nevében hatalmas köszönetet mondjak a támogatóinknak. Köszünjük szépen! – közölte Tóth Tamás.

Bilicki Zoltán polgármester ezután Ada község nevében megköszönte az összefogást a magyar és szerb kormánynak, a tartománynak, valamint a topolyai és az adai futballklubnak, amiért támogatták az önkormányzat elképzelésének megvalósítását.
– A községi költségvetésből 9 millió dinárral járultunk hozzá a megközelítőleg 25 millió dináros beruházáshoz, és a célunk az volt, hogy futballozni, illetve a kikapcsolódni vágyók sportolási lehetőségét színvonalasabbá tegyük. Ez a ballonterem ugyanakkor fontos színhelye lesz a 2023 nyarán tartandó munkássport olimpiának, amelynek a szervezési jogát elnyerte Ada község – hangúlyozta a polgármester.

Az ünnepélyes megnyitót követően barátságos mérkőzést játszott egymás ellen az adai AFK és a topolyai TSC 2010–2011-es utánpótlás csapata.