2024. április 18., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Nyitottak vagyunk a polgárok irányába

Balázs Dezső szerint magyarként a szórványban is aktívan ki kell vennünk részünket a politikai érdekérvényesítésből

Balázs Dezső 1971-ben született Nagykikindán. Iskolai tanulmányait Tóbán, Magyarcsernyén, Magyarkanizsán és Budapesten végezte el. Jelenleg Tóbán él, amely a magyarcsernyei község két magyarok lakta települése közül a kisebb, mintegy 400 lakosa van. Jelenleg a tóbai helyi közösség tanácsának elnöke és Magyarcsernye község elnökének segédje. Gazdag politikai múlt áll mögötte, ugyanis 1992 és 2008 között öt mandátumban képviselte a tóbai magyarság érdekeit a magyarcsernyei községi képviselő-testületben.

– A Vajdasági Magyar Szövetség tóbai helyi szervezetének elnökeként egy pillanatig sem volt számomra kétséges, hogy vállalom-e a jelölést. Meggyőződésem, hogy magyarként itt a szórványban is aktívan ki kell vennünk a részünket a politikai érdekérvényesítésből. A magyarcsernyei községhez összesen hat település tartozik. Ebből négyben (Szerbcsernyén, Radojevón /Klárin/, Vojvoda Stepán /Leónamajoron/ ésAleksandrovón /Bozitópusztán/) főleg szerbek és romák élnek, Magyarcsernyén és Tóbán pedig a lakosság 80 százalékát a magyarok alkotják. A honosítási törvény hatályba lépése, 2011 óta a magyarság jelentős része élt a magyar állampolgárság kérelmezésének lehetőségével. Közülük sokan a külföldön való érvényesülést választották. Ez egy folyamat, amely egyéni döntések függvénye. A Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen legitim magyar politikai párt, amely hitelesen képviseli a vajdasági magyarság érdekeit köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten egyaránt. Ebből kiindulva a magyarcsernyei községben a VMSZ teljes, 25 jelöltet számláló listával indul az önkormányzati választásokon. A listavezető Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, őt Hódi Judit, az Ady Endre ME elnök asszonya követi, jómagam a lista harmadik helyén vagyok, majd Tóth László fogorvos (a magyarcsernyei helyi közösség tanácsának elnöke) következik, őt Bacsik Lőrinc Natália magyar nyelv és irodalom szakos tanár követi. A listánk további 20 képviselőjelöltje között vannak értelmiségiek, munkások, gazdálkodók és nyugdíjasok. Jelöltjeink negyven százaléka nő, ahogy ezt a törvény előirányozza. Ez az egyetlen magyar lista, amely a magyarcsernyei és a tóbai magyarok érdekeinek képviseletét tűzte ki célul az élet minden területén.

Bízom benne, hogy a magyar nemzeti közösséghez tartozó választópolgárok jelentős része erre a listára fogja leadni a szavazatát. Önkormányzati listánkat a 2-es szám bekarikázásával támogathatják a szavazók. Sikeres szereplés esetén megkerülhetetlen tényező maradunk községünk politikai életében. Számtalan feladat és terv megvalósítása áll előttünk, ehhez kérjük az emberek támogatását. Magyar érdekeket kizárólag magyar elkötelezettségű képviselők tudnak valóra váltani!

Most néhány gondolat erejéig a megvalósításra váró tervekről és feladatokról kívánok említést tenni. A magyarcsernyei temetőben egy ravatalozó kápolna megépítése érdekében tettünk lépéseket, és ez anyaországi támogatásból fog megvalósulni (28,5 millió forint értékben), a két magyarlakta település közös terve a Magyarcsernye és Tóba közötti út kiszélesítése és újraaszfaltozása (ez a 7 kilométernyi út Magyarcsernyét és Tóbát, a magyarcsernyei és a nagykikindai községet és a közép-bánáti meg az észak-bánáti körzetet köti össze). A felújítás indokoltságához nem férhet kétség, mert az út állapota szinte életveszélyes.

Természetesen a falvaink civil szervezeteit és sportegyesületeit is támogatáshoz kívánjuk juttatni. Az egészségügyi ellátás minőségén is van mit javítani, és az infrastrukturális beruházásokról sem szabad megfeledkeznünk. Nyitottak vagyunk a polgárok irányába, bátran keressenek bennünket, mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk a közösen megfogalmazott célok megvalósítása érdekében.

A teljesség igénye nélkül megemlítenék néhány beruházást, amelyeket a VMSZ közbenjárásával sikerült megvalósítanunk 2016-tól napjainkig: az anyaországi anyagi forrásokból működő Prosperitati Alapítványon keresztül a két településre 200 millió dinár értékű támogatás érkezett mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök, falusi házak vásárlása, földvásárlás támogatása, a méhészeti tevékenység támogatása stb. érdekében, vissza nem térítendő támogatásként. Ez egy sikertörténet, amely nem szorul magyarázatra. Hálás köszönet Magyarország Kormányának, a VMSZ-nek és a Prosperitati Alapítványnak. Magyarcsernyén köztársasági forrásokból került sor a JNH utca újraaszfaltozására (36 millió dinár értékben), Tóbán a Petőfi Sándor utca aszfaltozása pedig 10 millió dinárból valósult meg. Kiváló az együttműködés a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével, a CMH-val, a Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-vel. Ennek eredményeként falugazdász segíti a mezőgazdasági termelőket, és falugondnoki szolgálat működik településeinken. Az óvodáskorú gyermekektől kezdve az általános iskolásokon át a középiskolásokkal folytatólag és az egyetemistákkal bezárólag minden magyar nyelven tanuló személyhez eljutnak a Rákóczi Szövetség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított támogatások (új iskolatáskák, beiskolázási tanszercsomagok, a „Szülőföldön magyarul” oktatási-nevelési támogatás, a felsőoktatási ösztöndíjak stb.). Összegezve: több mint 350 millió dináros támogatásban részesült közösségünk a Vajdasági Magyar Szövetség hathatós fellépésének eredményeként.

Végezetül ismételten szeretném felhívni a tisztelt olvasók és a választópolgárok figyelmét a június 21-én tartandó önkormányzati, tartományi és köztársasági választások fontosságára. Lényeges, hogy mindhárom szinten legyenek képviselőink, mert csak így tudunk beleszólni az életünk minőségét és körülményeit befolyásoló döntések meghozatalába. Kérem önöket, hogy éljenek állampolgári jogukkal, menjenek el szavazni, és szavazatukkal támogassák a Vajdasági Magyar Szövetség listáját mind a három szavazólapon.

Össze kell fognunk, mert ez az egyedüli útja a szülőföldünkön való megmaradásunknak – mondta Balázs Dezső.