2024. április 24., szerda
GÖRÖGORSZÁG

Az első szerb turisták átlépték a határt

Az átkelőhelyen kérdőívet kellett kitölteniük, egyeseket koronavírus-tesztelés alá vetettek

A bolgár-görög határon át megérkeztek Görögországba az első szerbiai turisták, miután a görög kormány hétfő éjjel néhány perccel 11 óra előtt ezt lehetővé tette számukra. Több mint 50 személygépkocsi, kb. 200 szerbiai polgárral várakozott ekkor már a határon, mert váratlanul a görög kormány megtagadta tőlük a beutazás lehetőségét, noha ezt megelőzően jelezte, június 15-én megnyitja a határt. Hétfőn Milan Vukosavljević Szerbia athéni konzulja eszközölte ki, hogy megnyissák a Promachonas–Kulata határátkelőt.

Mára várható a hivatalos döntés arról, hogyan érkezhetnek Bulgárián keresztül Görögországba a szerb állampolgárok, ugyanis a jelenleg zavartalannak tűnő határátlépés bizonytalan, hiszen a görög határszervek még mindig nem kapták kézhez az erről szóló hivatalos utasítást. Kedd este, illetve szerdán elindulhatnak az első autóbuszok is Szerbiából, amelyek a határátlépési bizonytalanság miatt hétfőn nem keltek útra – írja a Nedeljnik. rs. Aleksandar Seničić, a JUTA igazgatója a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az autóbuszok csak akkor indulnak útra, ha Görögország hivatalosan is megerősíti a beutazás engedélyezését a szerbiai turistáknak.

– A görög kormány döntésére várunk, amivel Szerbiát az Európai Unió és a Schengen-övezet országaival egy rangba sorolja, hogy a szerbiai polgárok beléphessenek Görögországba –nyilatkozta Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter a Nova portálnak. Tudomása szerint ez a döntés az összes határátkelőre érvényes lesz, tehát észak-macedón és a bolgár határon levőkre is.

Mindettől függetlenül Görögország továbbra is fenntartja magának a jogot a tesztelésre és a mintavételre.