2024. április 20., szombat

Új meteorológiai állomások a vajdasági földművesek szolgálatában

Az országban először öt vajdasági önkormányzatban, Zomborban, Inđiján, Verbászon, Topolyán és Szabadkán létesítenek korszerű meteorológiai állomást, hogy a mezőgazdasági termelők reális időn belül tájékozódhassanak a mikroklimatikus feltételekről, és 90 százalékos pontossággal készülő időjárás-előrejelzések álljanak rendelkezésükre – közölte a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Szervezet, a NALED. Az időjárási adatok könnyebb, hatékonyabb begyűjtését szolgáló fejlesztésekkel a hozamok növelését szeretnék elérni, a műtrágya, a növényvédő szerek és a víz optimális felhasználásával.


A meteorológiai állomásokat A szántóföldek községi igazgatásának digitalizációja elnevezésű projektum keretében szereli fel a NALED és a szerbiai TeleGroup cég a Német Műszaki-Együttműködési Szervezet (GIZ) támogatásával. Ez annak az AgroLIFE tervnek a része, melyet a helyi önkormányzatok által felügyelt, állami tulajdonban levő földekkel való észszerűbb gazdálkodás céljából készítettek.
„А TeleGroup által kifejlesztette AgroLIFE szoftver lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzatok automatizált módszerekkel tekintsék át és dolgozzák fel mindazokat az adatokat, melyek a termőfölddel való minőségi gazdálkodáshoz szükségesek, és folyamatosan figyelemmel kísérhessék a parcellákon történő változásokat” – emelte ki közös nyilatkozatában Diana Gligorijević, a TeleGroup társtulajdonosa és Stefan Đurović projektmenedzser. Az AgroLife célja az állami tulajdonban levő földek hatékonyabb használata a termőföld minőségének megőrzésével. Szerbia egész területének több mint 45 százaléka mezőgazdasági föld, abból 515.000 hektár állami tulajdonban van, amit a helyi önkormányzatok árendába adnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy a helytelen művelés következtében e parcellák minősége idővel jelentősen romlik.
„Szerbiában több mint félmillió bejegyzett gazdaság van, a bérbe adott földek mintegy 65 százalékát pedig Vajdaságban művelik. A projektumba bevont helyi önkormányzatok az elsők között alkalmazták a szántóföldek digitális felügyeletét, folyamatosan a mezőgazdaság versenyképességének növelésére törekednek, egyebek között azzal is, hogy most új szolgáltatással, a meteorológiai állomások felszerelésével segítik a helyi földművelő lakosságot” – állapította meg Violeta Jovanović, a NALED végrehajtó igazgatója. A projektum regionális jellegű, így következő szakaszába Crna Gora-i és bosznia-hercegovinai községek is bekapcsolódnak.