2024. április 18., csütörtök

Korszerű jégvédelem, sikeres mezőgazdaság

A tartományi jégvédelmi rendszer korszerűsítése a Fruška-gora-i radarközponttal kezdődik

A jégvédelmi rendszerek hatékony működése elengedhetetlen azokon a területeken, amelyeken a megélhetés a sikeres mezőgazdaságon áll. A viharfellegeket még idejében szét kell lőni a jégelhárító rakétákkal, mert a földműveseket felbecsülhetetlen károk érhetik.

Vajdaságban a jégvédelmi rendszer korszerűsítése a Fruška gora-i radarközpont felszerelésének korszerűsítésével kezdődik, amelyről tegnap írtak alá szerződést a tartományi kormány épületében.

A tartományi kormányfő a sajtó képviselőinek nyilatkozik

A tartományi kormányfő a sajtó képviselőinek nyilatkozik

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke a szerződés aláírása után elmondta, a korszerűsítésnek köszönhetően összesen 118 helyre irányíthatnak jégelhárító rakétákat, nagy távolságból, teljesen automatikusan.
– Ez az első lépés afelé, hogy elérjük az elsődleges célunkat, és az egész tartomány területét korszerű, automatizált jégvédelmi rendszer hálózza be. A folyamat elindítása épp most kezdődik Szerémség területén, de már hozzákezdtünk másik két jégvédelmi állomás projektdokumentációinak előkészítéséhez is. A munkálatok a tervek szerint legkésőbb 2021 végére befejeződnek – jelentette ki Mirović.
A beruházás értéke 583,5 millió dinár, a kárenyhítésből származó haszon viszont a sokszorosa lesz. Az automatizácó és digitális technológia a pontosság és megbízhatóság mellett a jégelhárítás hatékonyságát is növeli.
– A változékony időjárás várhatóan egész évben kísér bennünket. A jégvédelmi rendszer korszerűsítése a mezőgazdaság és a termelők számára nagy jelentőséggel bír. A hatékony jégverés elleni védelemnek köszönhetően növekedhet a gazdák éves hozama – mondta Mirović.
Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár emlékeztetett, hogy a jégvédelmi rendszer fejlesztése egy több évtizedes projektum.
– Az egész jégvédelem hatékonyságát növeli ez a rendszer. A legnagyobb előnye a valós időben történő munkavégzés, nem lesz már több időveszteség, s a rakétakilövők miatt fellépő hibafaktor is a múlté, ennek köszönhetően a rendszer pontosan és megbízhatóan működik. Időveszteség sem lép fel, ami az eddigiek során sokszor rontott a hatékonyságon.
A mezőgazdasági titkár arra is rámutatott, hogy a jégvédelemnek kiemelt szerepe van Vajdaságban,
2017 óta több mint 87 millió dinárt ruházott be a tartományi titkárság a jégelhárító rakétákba.
Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatójának elmondása szerint nagy lépés volt ez korszerűsítés terén.
– A rakéták koordinálását eddig egy központból végezték, innen utasításokat küldtek a rakétakilövőknek, akik manuális úton irányították a rakétákat. Ezt a műveletet a jövőben már sokkal kisebb hibafaktorral végezhetik, egy központból. A rakétakilövők dolga csupán annyi, hogy amikor közeledik a rossz idő, akkor az állomáson megtöltik megfelelő számú rakétával a jégágyút, az operátor feladata pedig csak annyiból áll majd, hogy elindítsa a megfelelő számú rakétát.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, ez valójában azt is jelenti, hogy a lövészeket nyugdíjaztatják.