2024. április 25., csütörtök

„Erős, fejlődőképes közösség vagyunk”

A vendégek a művelődési központ udvarában Ladisity Melinda beszámolóját hallgatják

A vendégek a művelődési központ udvarában Ladisity Melinda beszámolóját hallgatják

Szombat este a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete megalakulásának 22. évfordulóját ünnepelte a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. Vicsek Annamária oktatási államtitkár, a VMSZ városi szervezetének elnöke, Ladisity Melinda, a Petőfi-központ elnöke és Miloš Vučević újvidéki polgármester – Dalibor Rožić városi művelődési tanácstag, Kiss Gyula újvidéki önkormányzati képviselő és más közéleti személyiségek, valamint a szép számban egybegyűltek jelenlétében átadták az új épületrészt, amely a Petőfi Sándor MMK udvarában épült a város büdzséjéből, 13 millió dinár értékű támogatással.
Az idős korosztálynak szánják az új épület földszintjét, ahol a kórus, a Mimóza kézimunka csoport, a festők, a szenior tánccsoport és a Darányitelepi Társalgó munkája zajlik majd, a fölső emeleten pedig a különböző korosztályú fiatalok fognak tevékenykedni.
Az est további részében bemutatták a VMSZ 2020. évi választáson induló köztársasági, tartományi és városi listáinak jelöltjeit.
– Örülni szeretnénk a tagjainkkal, az érdeklődő polgárainkkal, barátainkkal, családtagjainkkal annak, hogy erős, fejlődőképes közösség vagyunk, amely előtt szép jövő áll – fogalmazott Vicsek Annamária, majd hozzáfűzte: mindazok a jelöltek, akik a városi elnökség döntése értelmében a jelöltlistákra felkerültek, az elmúlt években is kiálltak a magyarságért, és felesküdtek, hogy az elkövetkező időszakban is ezt fogják tenni.
A polgármester az ünnepi rendezvényen közölte: 8 olyan művelődési intézmény lesz a székvárosban, amely bekerül az Újvidék Európa kulturális fővárosa hálózatba.Vicsek Annamária ennek kapcsán a média képviselőinek hangsúlyozta, egy magyar intézménynek a 8 intézmény közé bekerülni óriási dolognak számít. Ez azt mutatja, hogy annak ellenére, hogy 3 százaléknyinál alig több a magyar Újvidéken, azért a művelődési életben jelen vagyunk. Továbbá kifejezte annak fontosságát, hogy felismerték Újvidék magyarságának ezt a kulturális specifikumát, és érdemesnek tartanak bennünket arra, hogy a kulturális főváros rendezvényei közé beemeljék a Petőfi ME-t. Ez az újvidéki magyarság erejét képviseli valamelyest, hiszen lehet, hogy kevesen vagyunk, de elég sokan vagyunk, hogy észre vegyenek bennünket, és megbecsüljenek bennünket – mondta az államtitkár