2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Nem lesz hagyományos eredményhirdetés

FORMULA–1

A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett kényszerleállás utáni újraindulás változásokat hoz a Formula–1-be: a futamok előtt nem rendezik meg a pilóták felvonulását, és a versenyek végén elmarad a hagyományos, pezsgős eredményhirdetés is. Ross Brawn, az autós gyorsasági világbajnokság sportigazgatója azt mondta, a terv az, hogy az aszfalton díjazzák majd a dobogósokat. A brit szakember hozzátette: a trófeaátadás nem történhet a megszokott módon, mert akkor nem lehet tartani a megfelelő távolságot. Elmondta, vannak ötletek a módosításra, de ezeket még televíziós szempontból meg kell vizsgálni.

A korábbiakkal ellentétben a rajtok előtt a 20 versenyző nem állhat szorosan egymás mellett, hogy meghallgassa a házigazda ország himnuszát, és a hagyományos felvonulás, amelynek során a pilóták egy nyitott tetejű buszon körbeutazzák a pályát, és közben interjút adnak, ugyancsak nem megoldható – jelentette ki Brawn. A 65 éves sportvezető ezzel együtt biztos abban, hogy a júliusban nézők nélkül újrainduló sorozat érdekes és izgalmas lesz.

A szezonrajtot július 5-én, az ausztriai Spielbergben tartják, a Magyar Nagydíjra július 19-én kerül sor. Eddig nyolc európai futam szerepel a versenynaptárban, az F1 vezetői az év végéig összesen 15–18 viadalt lebonyolításában reménykednek.

AMERIKA

Trump bojkottálni fog

Tovább gyűrűzik az amerikai mindennapokat, így a profi sportéletet és bajnokságokat is felkavaró békés, időnként botrányos és esetenként erőszaktól sem mentes eseménysorozat. A tüntető tömegekhez egyre több liga vagy sportszervezet csatlakozik a médián keresztül, hangsúlyozva, támogatják a szociális igazságosságért harcoló, rasszizmusellenes csoportokat. Az elmúlt héten az amerikaifutball-liga állt a figyelem központjában. Roger Goodell vezető szorult helyzetbe jutott, miután játékosi nyomásra jogosnak nevezte a békés tiltakozást, a himnusz alatti térdelést. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében kijelentette, a térdelők megbecstelenítik a nemzetet és a zászlót, ezért Goodellnek nem kéne támogatnia őket ebben. A minap az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetsége (USSF), valamint a Szériaautók Versenyének Nemzeti Szövetsége (NASCAR) is enyhített a himnusz alatti térdelésre vonatkozó szabályokon, vagyis a sportolók elvileg büntetlenül vagy sokkal kisebb következménnyel számolva tiltakozhatnak majd. Trump minderre úgy reagált, ebben az esetben egyik bajnokságot sem fogja nézni – a lépés nyilvánvalóan szimbolikus, ám a politikailag megosztott amerikai társadalomban egy esetleges szélesebb körű nézői bojkott akár gazdasági hatásokkal is járhat, ami újabb csapás lehet a járvány miatt eleve meggyengült sportszektor számára.

ÖKÖLVÍVÁS

Csúcsgázsiért bokszolhat Fury és Joshua

Fejenként legalább 100 millió fontos fellépti díjra számíthat Anthony Joshua és Tyson Fury első mérkőzésükön, amelyet a két brit nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok 2021 nyarán vívnak egymással. A londoni Times szerint az összdíjazás rekordot jelent a brit profi ökölvívás történetében.

Joshua birtokolja a WBA, IBF, WBO és az IBO szervezetek övét, míg Fury a WBC bajnoka. A címegyesítésről május elején kezdődtek az egyeztetések, és a felek végül két meccsről kötöttek megállapodást, amelyek pontos dátuma és színhelye egyelőre nem ismert. A két öklözőre a párharc előtt még vár összecsapás. Joshuának az IBF-öv megőrzéséért lekötött mérkőzése volt a bolgár Kubrat Pulevvel, de a június 20-ára tervezett találkozót a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Fury előbb az amerikai Deontay Wilderrel ütközik meg, akitől februárban megszerezte a WBC övét.

Pozitív doppingteszt a szex miatt

Az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége (USADA) elfogadta annak a női ökölvívónak a magyarázatát, aki szerint szexuális együttlét miatt lett pozitív a mintája. Virginia Fuchs azzal védekezett, hogy barátja fogyasztott olyan terméket, amely a tiltott listán szereplő anyagot tartalmaz. A 32 éves bokszolót februárban ellenőrizték, és a vizsgálat kétszer is doppingszer használatát mutatta ki nála.

Megállapítottuk, hogy nem történt szándékos doppingolás vagy csalási kísérlet, ez hasonló eset, mintha valakinél szennyezett étellel kerül a szervezetébe tiltott szer” – nyilatkozott Travis Tygart, az USADA ügyvezetője.

VÍZILABDA

Hivatalos: Filipović a Szolnoké

Az olimpiai, kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok vízilabdázó, Filip Filipović saját honlapján hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországon folytatja pályafutását – a balkezes klasszis egyéves szerződést kötött a Szolnokkal. A szerb válogatott 33 éves csapatkapitánya, akit 2011-ben és 2014-ben is a világ legjobbjának választottak, a múlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy elhagyja az olasz Pro Reccót, amelyet 2014 óta erősített. Már akkor felröppent a hír, hogy Filipović Živko Gocić „keze alá kerül”, amit már akkor sem cáfoltak a felek.