2024. április 25., csütörtök

Az RMDSZ üdvözli a washingtoni jelentést

Közleményben üdvözölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának vallásszabadságról szóló éves jelentése – a Romániáról szóló részben – az úzvölgyi (Valea Uzului) katonatemető ügyére is kitér. A jelentés negatív példaként említi a dormánfalvi (Dărmănești) polgármester temetőgyalázását, a legionárius megnyilvánulásokat a temetőben, és rámutat arra, hogy a dormánfalvi polgármester román katonák tiszteletére állított emlékműveket a magyar katonák sírjai fölé. Az amerikai külügy sérelmezi az egyházi javak, ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú ütemét is. Tételesen említi a gyulafehérvári (Alba Iulia) Batthyáneum könyvtár visszaigénylésének bírósági ellehetetlenítését, valamint a római katolikus, református és evangélikus-lutheránus egyházak restitúciós kérelmeinek elutasítását.
Az RMDSZ-közlemény felidézi: a szövetség több nemzetközi fórumon emelt szót a múlt évi temetőgyalázás ellen. A 2019. június 6-án ott történtekről Kelemen Hunor pártelnök személyesen tájékoztatta az amerikai külügyminisztérium egyik képviselőjét is. Matthew G. Boyse-nak, a közép-európai és holokausztügyekért felelős helyettes államtitkárnak bemutatta a vandalizmusról készült fotókat és videófelvételeket, rámutatva, hogy egy rendkívül kényes helyzetben miként viselkedik a többség az országban élő számottevő nemzeti közösséggel.
Az RMDSZ aggódva figyeli, hogy Romániában nem történt előrelépés a gyűlöletbeszéd visszaszorításában és az intolerancia leküzdésében, amely a többség és kisebbség, valamint a különböző felekezetek viszonyát illeti – hangsúlyozta Kelemen az amerikai külügyminisztérium jelentésével kapcsolatban. Kifejezte reményét, hogy olyan megoldás születik, amely megfelelően rendezi az úzvölgyi temető ügyét.
A temetőgyalázást és az ottani incidenst, amely államközi diplomáciai vitát is előidézett, Dormánfalva önkormányzatának önkényes döntése, illetve eljárása váltotta ki. Az önkormányzat ugyanis 2019 áprilisában törvénytelenül román parcellát alakított ki az úzvölgyi katonatemetőben. Tavaly a hősök napi állami ünnepségen (június 6-án) románok ezrei erőszakkal behatoltak a sírkertbe, hogy részt vegyenek a román parcella és emlékmű felszentelésén.
Csendőrök és imádkozó székelyek előzőleg sikertelenül próbálták meg élőlánccal feltartóztatni őket. A temetőbe benyomulók közül sokan magyar katonasírokat rongáltak meg.