2024. március 29., péntek

A tisztább iskolákért

A tartományi kormány a jövőben egyre nagyobb anyagi forrásokat biztosít a környezetvédelemre

A karlócai Radulovački ökológiai központban hétfőn elismeréseket adtak át a legsikeresebb vajdasági iskolák számára, amelyek részt vettek a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű projektben. A tizenegy évvel ezelőtt útjára indított program elsődleges célja, hogy a diákok minden generációjában minél jobban tudatosítsák a környezetvédelem fontosságát és az eziránt érzett személyes felelősséget is. A projekt a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és az Erdőtelepítők tartományi szervezetének kezdeményezésére indult meg, amely napjainkban már számos támogatót tudhat maga mögött. Az idei iskolaévben a projektum különféle programjainak megvalósításában összesen 128 általános és középiskola jelentkezett a tartomány egész területéről.

Elismeréseket vettek át a legsikeresebb vajdasági iskolák, amelyek részt vettek a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű projektben (Fotó: Fúró Dénes)

Elismeréseket vettek át a legsikeresebb vajdasági iskolák, amelyek részt vettek a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű projektben (Fotó: Fúró Dénes)

Igor Mirović tartományi kormányfő arra emlékeztetett, hogy a környezetvédelem nagyon fontos területet jelent, és ezzel a projektummal nagyban hozzájárulnak a gyermekek és fiatalok eziránt érzett felelősségének növelésében.

– A programnak köszönhetően már a legkisebbek is megtanulnak olyan dolgokra odafigyelni, mint a hulladék megfelelő eltávolítása, újrahasznosítása, a vizek tisztítása, a zöld területek megőrzése és más, a környezetünk védelmét szolgáló módszerekre. Ilyen módon olyan kreatív fiatalokat nevelünk fel, akik felismerik a környezetvédelem fontosságát és tesznek is ezért ezen a téren – hangsúlyozta Mirović.

Hozzátette, hogy a tartományi kormány javaslatára, a múlt év közepén a parlament elfogadta a környezetvédelemről szóló deklarációt. Ennek fényében kiemelte, hogy a tartományi kormány nagyszabású beruházásokat tervez ezen a területen, aminek mértéke a jövőben csak növekedni fog.

– A megvalósítás alatt lévő projektjeink közül a Ferenc-csatorna tisztítása már a végéhez közeledik, valamint további négy tisztítóberendezés kiépítése is folyamatban van – jelentette ki Mirović.

Brankica Tabak, a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság titkárhelyettese kiemelte, hogy ez a program állami projekt, amelynek megvalósítása több mint egy évtizede sikeresen működik.

– Ez az első alkalom, hogy a tartományi kormány elnöke személyes jelenlétével is támogatást nyújtott, ez pedig egyértelmű jele annak, hogy felismerte a projekt értékeit – mondta Tabak.

A díjazott iskolák között találhattuk többek között az újvidéki József Attila Általános Iskolát, valamint a topolyai Mezőgazdasági Iskolát is.