2024. április 19., péntek

Kommunikáló robot, virtuális labor

Az innováció Szerbia és Kína együttműködésének egy új generátora lehet

Szerbia megértette, hogy az út a fényesebb jövő felé a digitális oktatáson és a mesterséges intelligencián keresztül vezet – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, a Robotika és Mesterséges Intelligenciaközpontban (CRVIO) tett mai látogatása során.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Szavai szerint a belgrádihoz hasonló központ épül majd Újvidéken és Trstenikben is, ugyanis az ország szeretne lépést tartani az új technológiával, ami rendkívüli módon kihat az oktatási rendszerre, így várhatóan mintegy négyezer ember érkezésére számítanak a belgrádi központban.

Vučić elmondta, Szerbia ma megközelítőleg 800 millió eurós többletre tett szert a softverek kiszállításából.

A központban tett látogatás során jelen volt Csen Bo, Kínai belgrádi nagykövete is, aki arra mutatott rá, hogy a mesterséges intelligencia és a digitális oktatás a világ meghajtó ereje. Hozzátette, Kína és Szerbia egyre többször működik együtt e téren, így reményei szerint az innováció egy újabb pontja lehet a két ország fejlődő együttműködésének.

A központba látogatók megismerkedtek Ema robottal, amelyet a központnak műszaki támogatást adó Netdragon kínai vállalat fejlesztett ki, és képes a kommunikációra. Vučić és Bo betekintést nyerhetett a 3D-s virtuális laboratóriumba, illetve ízelítőt kapott a tudomány több területén kifejlesztett softver működéséből is.