2024. március 29., péntek

Mit rejt a kereszt?

A kúlai római katolikus templomot Szent György vértanú tiszteletére szenték fel 1770-ben, ez a templom bejáratánál elhelyezett vörös márvány kőtábla is hirdeti. Angyalok tartják a címer feletti koronát, felettük ezzel a felirattal: MARIA THERESIA AUGUSTA REGNANTE ANNO DOMINI 1770, magyarul Mária Terézia dicső uralkodása alatt az Úr 1770. évében.
Az idén a templom fennállásának 250 éves jubileumát ünneplik. A parókia Kúlán még a templom építése előtt, 1747-ben alakult meg. Az első plébános Kalinka György atya volt, aki Hajósról érkezett. Igen nagy egyházkerületet kellett bejárnia, ide tartozott: Kúla, Cservenka, Bácskeresztúr, Liliomos, Szentiván, Szivác, Ókér, Pivnica, Torzsa, Sóvér, Verbász és Kucura.
Kúlának 1720-tól van állandó lelkipásztora, 1986 óta ezt a feladatot Juhász György esperesplébános látja el. A templom múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk vele.
Az egyház hogyan emlékezik meg e jelentős évfordulóról?
– A jubileumi év kapcsán egész évre vonatkozó ünnepségsorozatot tervezetünk. Ádvent első vasárnapján kihirdettem a jelentős ünnepeket, és ekkor kezdődött el a rendezvénysorozat is az újvidéki ferencesek jelenlétével, úgyanis 1720-tól először ferencesek látták el az egyházi teendőket Kúlán. A zárórendezvényt októberre tervezük, várhatóan dr. Bábel Balázs kalocsai érsek is megtiszteli jelenlétével az ünnepi istentiszteletet. Szungyi Károly atya kúlai születésű, jelenleg Adán teljesít szolgálatot, szeptember 13-án tart ezüstmisét, ami szintén a jubileumi program része.
A templomban az idén bérmálási szertartás nem lesz, az elsőáldozást pedig július első hétvégére tervezi az atya.
Kúlán 2000–2200 főre tehető a magyarok létszáma, amelynek zöme római katolikus vallású. Naponta egy istentisztelet, vasárnap és ünnepnapokon pedig két szentmisét tartanak a templomban.


Tizenöt évvel ezelőtt kezdődött a templom felújítása. Mi az, ami elkészült, és milyen munkálatok vannak még folyamatban?
– A 44,5 méter hossszú és a 14 méter széles templom, valamint a 37 méter magas torony legújabb felújítását 2005-ben kezdték el. A templom épületének szigetelése volt az elsődleges feladat, majd következtek a fal külső és belső munkálatai. Az újrameszelést 2008-ban végezték el. Mindehez hozzájárult a már meglévő vitrázsablakok felújítása és négy új vitrázsablak beépítése is, amely ablakok mind adományból származnak. Szent József, Keresztelő Szent János, Szent Borbála, Szent Sebestyén, Boldog Gizella Szent Imre Herceggel, Szent István király, Boldog Salkaházi Sára, Boldog Bogdánffy Szilárd püspök látható a tempom épületének vitrázsablakain.
2017-ben felújították a toronyórát is, amely egy nemes kúlai család adománya. A templom tetejének újrafestése után a tornyon levő kereszt is új aranyozást kapott. A toronyablakok is rossz állapotban voltak, ezért azokat is újakra cserélték.


A kereszt leemelése után annak gömb részében emlékíratot találtak, amely 1828-ban íródott, és csak restaurálás után vált olvashatóvá. Milyen titkokat rejteget az irat?
– Az emlékirat hét oldalon keresztül a templomi tisztségviselők, közigazgatási, járásbírósági tagok, bírók, jegyzők, valamint a tanítók nevét jegyzi. Említést tesz a diákok számáról, a kisdedóvoda megnyitásáról, a római katolikus hitközségen kívül a város területén gyakorolt más vallásokról, a lakosság átlagéletkoráról. Az iratban olvashatunk az élelmiszerek áráról, továbbá arról, hogy a vállalkozó építész Zwipp György volt, és a keresztett fia, ifjabb Zwipp György helyezte el. Megtudhatjuk azt is, hogy mit helyeztek el az üvegmenzúrába: emlékiratot, forgalomban levő 1 arany, 1 egyforintos, 1 húszkrajcáros, 1 tízkrajcáros, 1 négykrajcáros és 1 egykrajcáros pénzérmét – mondta Juhász atya.
Az emlékirat másolata a pénzérmékkel együtt, valamint Juhász György templomunk esperesplánosa által írott hasonló tartalmú irat, feljegyzés a restaurálás idejéről, egy rózsafüzér, a Hírnök legutóbbi száma, egy asztali naptár, valamint néhány aktuális dinár bankjegy és pénzérme ismét a toronykereszt gömbjébe egy vélhetően idő- és rozsdaálló fémkapszulába helyeztek el. Visszahelyezték az 1967 szeptemberében írógépen írott iratot is, amelyet a templomtorony második felújítás alatt helyezhettek a kereszt gömb részében, ezt Kömíves Károly akkori esperesplébános látott el kézjegyével.
A templomban összesen tizenkilenc olajfestmény, és a mennyezeten még tizenöt kép látható.
A templomtoronyban öt harang lakik, de tudni kell, hogy az első világháború alatt a kúlai harangokból is ágyukat öntöttek. 1924-ben kerültek új harangok a toronyba, a Szent György-harang 1268, az Ave Maria harang 788, a Filionói harang 323, a nagyedik harang 153 és a lélekharang 48 kilót nyom.
A templomnak énekkara is van, amely a Szent Cecilia nevet viseli és 1911 óta áll fenn, de a jegyzőkönyv alapítása 1914-be nyúlik vissza. Jelenlegi vezetője Vendel Gyöngyi karnagy, nyugalmazott pedagógus.
A Szent György Római Katolikus templomhoz, azaz a parokiához, a Szent Rókus-kápolna is hozzátartozik. A két világháború között az akkori elöljárók elhatározták, hogy az úgynevezett Alsóvárosban, a zömmel magyarok lakta városrészben is kell építeni egy templomot, mivel az magyarlakta rész volt. Egy családi házat vásároltak, amelynek a helyén templomot szerettek volna építeni, ám az eredeti terv soha nem valósult meg. Ez az épület azóta imaház.

Az idén még mivel szépül a templom és a templomkert?

– Folyamatban van az 1958-ban épült, kissé már dűledező templomkerítés lebontásának és újraépítési tervének kidolgozása, a szobrot ugyanis 2017 őszén egy vihar három részre törte. Remélhetőleg az őszre tervezett jubileumi ünnepre elkészül a kerítés is, továbbá befejezik a Szentháromság-szobor felújítását a tempolmkertben – válaszolt Juhász György, esperesplébános.