2024. április 20., szombat

Jubileum és pályázat

Újrakezdi tevékenységét a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete

A rendkívüli állapot egy időre berekesztette a civil szervezetek munkáját is. Nem kivétel ez alól a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete sem, amely a legjelentősebb rendezvényeit volt kénytelen lemondani a helyzet miatt. Dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy őszre szeretnék megtartani egyik legnagyobb rendezvényüket, amely  a járványveszély miatt elmaradt.

A tavalyi óvodás színjátszó-találkozón bemutatott produkciók (Fotó: Lakatos János)

A tavalyi óvodás színjátszó-találkozón bemutatott produkciók (Fotó: Lakatos János)

– Nekünk januártól indult az éves tevékenységünk, és márciusban lett volna a nagy bábfesztiválunk. Ezt az idén márciusban már nem lehetett megtartani. Áprilisban vannak az igen népszerű magyarországi továbbképzéseink, ezek is elmaradtak, akárcsak az ovis színjátszó találkozó, amely az idén májusban lett volna 25 éves. Ez azt jelenti, hogy a nagy horderejű tevékenységeink, amelyekkel felhívtuk magunkra figyelmet, elmaradtak. A kérdőjel ott van, de szeptember 16-án és 17-én rendeznénk meg a jubileumi ovis színjátszó találkozót, mivel ezt a 25 évet meg kell ünnepelni. Életben tartani 25 éven keresztül egy találkozót, és ennyi gyereket megmozgatni,  nagyon nagy dolog. Volt olyan évünk, amikor 420 gyerek volt egy nap alatt Kishegyesen. Természetesen, számuk évről évre csökkent. Mindenhol kevés a gyerek, és az óvónők nem tudnak miből meríteni, ezért kérdéses, hogy mi lesz vele a jövőben, egyáltalán lesz-e? Annyi biztos, hogy a találkozó folytatásáról az egyesület közgyűlésén fog döntés születni. A mostani jubileumi találkozó lényege, hogy mi adunk műsort a gyerekeknek. Felléphetnek egy-egy intézmény gyermekei is valami rövid produkcióval, de nem azon lesz a hangsúly, hogy ők szerepeljenek, nem lesznek dramatikus játékok – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy lesz alkotóház is a gyerekek számára. Azt szeretnék, hogy méltóképpen megünnepeljék az elmúlt 25 évet.

Dr. Szőke Anna

Dr. Szőke Anna

Szőke arról is beszámolt, hogy ez egyesület meghirdetett egy olyan pályázatot óvónők számára, amely a kompetencia vagy projekt elvű nevelésére vonatkozik. Ennek a módszernek az a lényege, hogy az óvónő kikutatja, hogy mire van affinitása a gyermeknek. Több lehetőséget kell felkínálni a gyereknek, olyan formán, hogy egy héten keresztül egy téma köré építi fel a tevékenységet – mondta el az elnök. Erre vonatkozóan bemutató foglalkozásokat fognak tartani, és ehhez kötődik az egyesület pályázata, amelyen úgy vehetnek részt az óvónők, hogy e módszer alapján kidolgoznak egy napot. Az elfogadott pályamű után 3 ezer dinár jár, ha pedig 5 napot foglal magába a pályamű, akkor 6 ezer dinár – számolt be az elnök. A pályázat egész nyáron nyitva áll, és leghamarabb őszre várható eredményhirdetés.