2024. március 28., csütörtök

A népzene értékeinek közvetítése

Csütörtökön este a Fokos zenekar koncertezett a szabadkai VM4K-ban

Újraindultak a rendezvények a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A már megszokott csütörtök esti összejövetel vendége ezúttal az óbecsei Fokos zenekar volt. Az együttes 2010-ben alakult meg Óbecsén. A közönség 2012-ben a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban ismerte meg őket. A műsorban a középdöntőig jutottak, majd 2018-ban, megnyerték a Fölszállott a páva – A Döntők Döntőjét. Eddig négy albumuk jelent meg, ezek a Kiskoromtól nagykoromig, a Jókedvemben, a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka és az Óbecse község népzenei hagyatéka című nagylemezek.

A csütörtök esti fellépésen a zenekar bővített felállásban állt színpadra. A Cseszák Zsombor (hegedű, cimbalom), Jovánovity Péter (nagybőgő, ütőgardon), Keszég Ákos (hegedű, prímtambura), Szabó András (hegedű, basszprímtambura), Szerda Ákos (ének) és Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra) alkotta formáció ezúttal Czutor Róberttel (cimbalom), Ölveczky Tamással (klarinét, harmonika), valamint Szabó Annamária énekesnővel egészült ki.

Az est folyamán igazi magyar népzenei utazáson vehettünk részt. Az erdélyi és a kalotaszegi dalokon kívüli a vajdasági magyar népdalok is elhangzottak. Válogatást hallhattunk Óbecse és környéke népdalkincséből, köztük a pecesori katonadalokból is. Ezeket a zenekar tagjai gyűjtötték egybe. Ezenkívül a zentai népdalokból és betyárdalokból is hallhatunk egy összeállítást.

– A koncerten az eddig megjelent négy lemezünk dalait játszottuk el. Az eddigi munkásságunk átfogó bemutatása ez a koncert, amely a válsághelyzet után az első, nagyzenekaros fellépésünk. Muzsikáltunk már két, a trianoni évfordulóval kapcsolatos megemlékezésen, és alig vártuk, hogy nagyzenekarként újra színpadra állhassunk. Megpróbáljuk közvetíteni a népzene által hordozott energiát és üzenetet, amely örök érvényű. Több száz évvel ezelőtt is ez volt, és reméljük, hogy száz év múlva is az lesz. Próbáljuk ezt a ránk jellemző fiatalos lendülettel átadni. Szeretnénk, ha általunk éreznék meg az emberek azt, amit a népzene képvisel – nyilatkozta lapunknak Szerda Balázs. Mint hozzátette: a karantén ideje alatt, amikor a törvény lehetővé tette, összejártak zenélni. A VM4K-ban tartott koncertre a karantén után tudtak igazán felkészülni. Szerencsére nem jöttek ki a gyakorlatból, és szerinte gyorsan vissza fognak rázódni a zenélésbe.

A közönség minderről bebizonyosodhatott, hiszen a tagok olyan lendülettel zenéltek, mintha nem is mentek volna kényszerpihenőre. A jó hangulat mindvégig megmaradt, és a nézők elismerése sem maradt el.