2024. április 20., szombat

Trianon a múlt, a jövőt együtt építenék

Derűlátásra okot adó tárgyalást folytatott Budapesten a magyar és a szlovák kormányfő

Magyarország és Szlovákia polgárai kölcsönös tiszteletet akarnak, együtt akarnak működni, vagyis együtt szeretnének sikeresek lenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta Igor Matovič szlovák kormányfőt.

Igor Matovičot a karmelita kolostor előtt fogadja Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Igor Matovičot a karmelita kolostor előtt fogadja Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A tárgyalás után tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte szlovák kollégájának többek között a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteit és gesztusait, valamint a koronavírus-járvány alatt kialakított együttműködést. Szintén köszönetet mondott azért, hogy a kormányprogramot magyar nyelvre is lefordították Szlovákiában.

Közölte azt is, hogy Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségre, amely nagyszerű teljesítményt mutat, költségvetési támogatása pedig 2010 óta a négyszeresére nőtt. Megjegyezte, éppen a parlament előtt fekszik egy olyan törvényjavaslat, amely a magyarországi szlovákok által használt iskolák épületét a közösség tulajdonába adja.

A kormányfő fantasztikusnak nevezte a két ország közötti élénk kapcsolatrendszert, jelezte például, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A következő hónapok történelmi jelentőségű eseményei közé sorolta az új komáromi Duna-híd átadását, a 2022-ig megépülő hat új határátkelőt, továbbá azt is, hogy két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát, és jelentősen, mintegy háromszorosára bővítik a korábban megépített magyar–szlovák gázvezeték volumenét. Mindezzel egész Közép-Európa stabilitásához hozzájárul Magyarország és Szlovákia – jelentette ki Orbán Viktor.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök közölte: a tárgyaláson nem hozta fel Trianon témáját, de jelezte, Budapest értékelte a szlovák miniszterelnök gesztusait, mondatait, „meg is érintette a magyarok szívét”. Hozzátette: azért nem hozta fel Trianon témáját, mert „lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk róla”, majd mindenki saját magában elrendezi, lehetőleg úgy, hogy ne legyen akadálya a jövőbeli együttműködésnek.

A magyarok dolga, hogy együtt éljenek egy történelmi igazságtalansággal – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a kapcsolatokat a szomszédokkal úgy kell alakítani, hogy a száz éve történtek ne jelentsék az együttműködés akadályát. Azt kérte Igor Matovičtól, legyen jó miniszterelnöke a szlovákiai magyaroknak, ami azon múlik, érti-e, hogy a nyelvet és a kultúrát soha nem szabad háttérbe szorítani, mert „az a magyar számára fontosabb, mint az élete”.

Igor Matovič kijelentette: a cél az, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenjogú polgároknak érezzék magukat Szlovákiában. Azt szeretné, hogy mindenki saját anyanyelvére taníthassa gyermekeit, és ne kelljen félnie attól, hogy emiatt később hátrányt szenvednek a fiatalok.

A szlovák kormányfő többször is kiemelte: Trianon után száz évvel az az álláspontja, hogy a múltat nem ők írták, de a jövő a kezükben van. A történelmet megváltoztatni nem lehet: azért tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy előretekintsenek. Fejleszteni akarják a gazdasági, kulturális, emberi kapcsolatokat a két ország között. Barátokként érkeztek, és úgy is távoznak – jelentette ki. A szlovákiai magyar közösség tagjai gazdagítják Szlovákiát a kultúrájuk révén – vélekedett. Igor Matovič megköszönte Magyarország segítségét a koronavírus-járvány idején. Köszönetet mondott Orbán Viktornak azokért a határozott lépésekért is, amelyeket a határok megnyitásáért tett. Kijelentette, hogy nem csupán szomszédoknak tekinti a magyarokat, hanem közeli barátoknak is. Ezért vezetett egyik első külföldi munkaútja Magyarországra.

Kérdésre felelve Igor Matovič a világ összes magyarjának megígérte, hogy Szlovákiában olyan „hátországot” teremtenek, amelyben a magyar közösség félelem nélkül megőrizheti a kultúráját. Egy politikus akkor hazafi, ha az a célja, hogy minden állampolgárát védelmezze – fogalmazott.