2024. április 18., csütörtök

Csak összefogással lehet megkapaszkodni

Potápi Árpád János Pulában a magyar haditengerészekről emlékezett meg

A közép-európai népek egyre inkább felismerik, hogy csak összefogással, egymás segítségében bízva tudnak megkapaszkodni, és így tudnak majd a 21. század történelmi kihívásaira közösen válaszolni – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Horvátországban, a pulai haditengerészeti temetőben, az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emléknapján.

Ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy a mai Petőfi híd lábánál korábban állt egy magyar tengerészeti emlékmű Budapesten, amely emlékmű a fiumei tornyot formázta. Ennél az emlékműnél tudtak évről évre megemlékezni a magyar katonák azokról a haditengerészekről, akik az első világháborúban vagy az azt megelőző időszakban áldozták életüket a hazáért. Mint mondta, ezt az emlékművet a kommunista hatalom lebontotta, és így nem volt hol fejet hajtani a következő évtizedekben.

– 2017 óta tudunk újra emlékezni, mert van egy olyan hely – a horvát barátainknak köszönhetően –, ahol ezt meg tudjuk tenni – hangsúlyozta. Kiemelte: ma emlékeznek a Szent István csatahajó elsüllyedésének napjára is, az Osztrák–Magyar Monarchia talán leggrandiózusabb építményére, amelyet, hasonlóan más nagy hajókhoz, abban az időben, elsüllyeszthetetlennek ítéltek meg.

– Nemcsak azokra a tengerészekre emlékezünk, akik nemzetiségüktől függetlenül ezen a csatahajón szolgáltak, hanem emlékezünk arra a 27 ezer magyar tengerészre is, akik az első világháborúban Magyarországot, illetve a Monarchia seregét szolgálták – tette hozzá.

– Amikor a nemzeti összetartozás napjáról és a trianoni békediktátumról beszélünk, akkor tudni kell azt is, hogy ezzel nemcsak Magyarország területe csökkent, hanem megszűnt egy közös országnak a léte is – mondta, hozzátéve, hogy a magyarok és a horvátok ezt megelőzően több mint nyolcszáz éven keresztül éltek együtt.

– A két ország történelme közös volt, és olyan közös történelmi személyeink voltak, mint a Berényiek, a Batthyányak, a Nádasdyak, a Subicsok, a Frangepánok vagy a Zrínyiek, akik nemcsak Horvátországot védték, hanem egyúttal Magyarországot is – magyarázta.

Úgy látja, hogy a 20. század bár veszteség volt, közösen azért kell tenni, hogy a 21. század nyertes évszázad legyen. Egymást segítve, egymással összefogva, a nemzeti identitást megőrizve kell közösen közép-európainak, európaiaknak lenni, hiszen a történelmi kihívásokat csak összefogással lehet leküzdeni.

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 90. évfordulóján, 2008 októberében magyar búvárok emléktáblát helyeztek el a csatahajó maradványainál. A magyar ipar- és hadtörténet kiemelkedő alkotása a nyílt tengeren, 65 méter mélyen, fedélzetével lefelé fordulva fekszik a hullámsírban. Felkutatására több expedíció is indult, roncsait az 1970-es években jugoszláv búvárok derítették föl. Az utóbbi több mint két évtizedben a hajóroncsot magyar búvárok több alkalommal (1994, 2008) is átkutatták, de állapota és a kiemelés költségei miatt alig van rá remény, hogy valaha is a felszínre kerüljön. A hajó elsüllyesztésénél 89 magyar tengerész vesztette életét a hullámsírban.