2024. április 24., szerda
BRÜSSZELBŐL TEKINTVE

Létfontosságú a magyar képviselet

A jövő vasárnapi választások különösen fontosak a vajdasági magyarság szempontjából, hiszen az megmaradásunk kulcsa is. A témáról Deli Andor európai parlamenti képviselővel beszélgettünk.

Miért fontos a vajdasági magyarság számára, hogy a VMSZ-t támogassa szavazatával?

– Az elmúlt évek megmutatták, hogy mire képes egy közösség, ha együtt, egy irányba halad, és nincs benne széthúzás. A vajdasági magyar közösségi élet minden területén voltak sikerek, legyen szó a nagy infrastrukturális projektekről, művelődésről, műemlékvédelemről, sportról vagy a magyar nyelvű oktatás megerősítéséről.

– Ugyanígy beszélhetünk a gazdaságfejlesztő támogatásokról, amelyeknek köszönhetően új vajdasági magyar vállalkozások indulhattak el, családok erősödhettek meg, és itt nemcsak a pénzről beszélek, hanem a tudatról, hogy nem vagyunk egyedül, van, aki gondoskodik rólunk. A VMSZ pedig mindezeknek a programoknak nemcsak mozgatója, hanem legtöbb esetben megálmodója is volt. Gondoljunk csak a Prosperitatira és a gazdaságfejlesztő stratégiára, amelyet a VMSZ állított össze, kiemelkedő szakembereink segítségével, amihez megnyerte Magyarország kormányának támogatását, és aminek nyomán eddig soha nem tapasztalt befektetési hullám indulhatott meg a térségünkben. A megkezdett munkát folytatni kell, és a VMSZ nemcsak egyszerűen folytatni szeretné a már bejáródott dolgokat, hanem gyarapítani akarja a vajdasági magyar közösségünk erejét. Ezért van szükség arra, hogy a választásokon minden vajdasági magyar, akinek fontos a fejlődés és a jövő, a VMSZ-re szavazzon!

Az ön személyében immár hat éve rendelkezik a vajdasági magyarság európai uniós képviselettel. Milyen eredményeket könyvelt el a VMSZ az európai parlamenti jelenlétnek köszönthetően?

– A vajdasági magyar közösséget képviselni nagy megtiszteltetés és nagy felelősség is. Az elmúlt évek során nemcsak azért dolgoztam, hogy bemutassam a közösségünk történelmét és kultúráját az Európai Unióban, hanem, hogy rámutassak minden olyan helyzetre, problémára, ami érinti a vajdasági magyarságot. A Szerbiára vonatkozó országjelentések kisebbségi jogokkal foglalkozó részétől kezdve a határ menti településeinkre nehezedő migrációs áradatig. Ez utóbbi pedig egy olyan probléma, amelyet a VMSZ következetesen és hangosan képvisel minden szinten és fórumon: a magyarkanizsai községtől kezdve a belgrádi szkupstinán keresztül az Európai Parlamentig. Meggyőződésem, hogy ilyen egységes kiállás nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet a határ menti övezetben. De említhetném az Európai Unió bővítését is, ahol látjuk, hogy milyen lassan halad a folyamat. Ezért is fontos, hogy együttes erőkkel, a VMSZ belgrádi és tartományi parlamenti képviselőivel közösen dolgozzunk azon, hogy a vajdasági magyar közösség mielőbb csatlakozhasson az erdélyi és a felvidéki nemzettársaihoz, akik már az EU-ban vannak.

A vajdasági magyarság megmaradásának érdekében elengedhetetlen a VMSZ jelenléte a szerbiai politikai életben. Miért fontos, hogy minél erősebb képviselettel rendelkezzünk?

– A vajdasági magyar közösség mérhetetlen mértékű segítséget és támogatás kap az anyaországtól, de mindez egymagában nem lenne elégséges ahhoz, hogy a magyarság megmaradjon ezen a vidéken. Ahhoz, hogy a mozgásterünk megmaradjon, hogy a számunkra fontos dolgokról saját magunk dönthessünk, szükség van arra, hogy maximálisan kihasználjuk a szerb jogrend nyújtotta lehetőségeket. Belegondolni is rossz, hogyan működne – ha egyáltalán létezne – egy olyan anyaországi támogatási rendszer, amelynél a szerbiai kormányszervek döntenék el, hogy hol és miként kerüljenek ezek a pénzek felhasználásra a vajdasági magyarság érdekében.

A VMSZ politikája lehetővé tette, hogy kiépüljön egy olyan jogi keret, amelynek köszönhetően ma önállóan dönthetünk arról, hogy nekünk mely művelődési programok a legfontosabbak, melyik iskolában akarunk magyar osztályokat, mely műemlékeket szeretnénk helyreállítani, és nem utolsósorban arról is önállóan döntünk, hogy milyen vállalkozásokat fogunk komoly összeggel megtámogatni. Mi ez, ha nem autonómia, a vajdasági magyarság különleges autonómiamodellje, amely egyedülálló a Kárpát-medencében. Tehát a jelenlét és az aktivitás fontos minden szinten, az önkormányzatokban, a tartományban és Belgrádban a köztársasági parlamentben is. Mert ezekben az intézményekben dőlnek el azok az ügyek, amelyek közvetlenül meghatározzák a mindennapjainkat. A választások pedig lehetőséget adnak, arra, hogy a VMSZ megerősödve, a vajdasági magyar emberek támogatásával a háta mögött lendüljön neki újult erővel az építkezésnek. Azt mindannyian tudjuk, érezzük, hogy mennyire nehéz manapság elintézni ügyeinket, és ez a politika világára hatványozottan érvényes. Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki bízik a jövőben, a megmaradásban, szavazzon a VMSZ-re!

Június 4-én megemlékeztünk a trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról. Hosszú idő ez a határon túli magyarság életében. Milyen gondolatokat fűzne az összetartozás napjához?

– Valóban hosszú idő, tele megpróbáltatásokkal, közösségi és emberi tragédiákkal, amelyekhez a trianoni békediktátum vezetett. De mindezek ellenére megmaradtunk magyarként, közösségként ezen a vidéken, hiszen bennünk vannak azok az ösztönök, amelyeket nagyszüleink, szüleink belénk oltottak. 2010 óta pedig, a kettős állampolgárságnak köszönhetően, nemcsak nyelvileg és kulturálisan, hanem közjogilag is ismét a magyar nemzet része vagyunk. Meggyőződésem, hogy ez a két elem, a felmenőktől örökölt elszántság és az új nemzetpolitikai valóság olyan ötvözetet alkot, amely minden nehézséget képes legyőzni.