2024. április 16., kedd
VÁLASZTÁSOK 2020

Nem csak a magyar kisebbség érdeke

Juhász Bálint: Decentralizáció a polgárok normális élete érdekében

A Vajdasági Magyar Szövetség csak kisebbségi párt ugyan, de azok a célok, amelyek megvalósításáért küzd, minden polgár számára előnyökkel jár, nemzeti hovatartozástól függetlenül, emelte ki Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke a párt választási programjának ismertetésekor Belgrádban.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

A programismertetés elején Juhász Bálint feltette a kérdést: Vajon mi értelme egy magyar párt képviseletének Belgrádban? Megközelítőleg kétezer magyar él a fővárosban, mégis indokolt a pártjelenlét. Városi szervezetük aktív jelenlétét emelte ki, azt, hogy a városi képviselő-testületben is van egy képviselőjük, és sokrétű aktivitásuk láthatóvá teszi ezt a közösséget. Rámutatott, a párt ifjúsága aktív kampányt folytat, és a belgrádi városi szervezetének ifjúsága sem marad el tőlük, ennek köszönhető, hogy a kampányrendezvények sorozatát éppen ők nyitották meg Zimonyban.

Elmondta, a párt fontosnak tartja a decentralizációt, azt hogy Vajdaság nagyobb autonómiával rendelkezzen, ezáltal az önkormányzatok is nagyobb hatáskörhöz jussanak, ennek hozadékát nemcsak a magyar kisebbség, hanem más nemzetiséghez tartozók is éreznék.

Kitért arra, hogy a VMSZ Szerbia kompromisszumok nélküli EU-csatlakozása, illetve euroatlanti integrációja mellett száll síkra, ebben Magyarország nagyon fontos támaszt jelent. Magyarország és Szerbia kormánya kölcsönös bizalmának kiépítésében a VMSZ magára vállalta az összekötő híd szerepét.

Juhász kitért az infrastrukturális fejlesztésekre, a mеzőgazdaság helyzetének javítására, illetve a környezetvédelem elkerülhetetlen szerepére a mindennapi politizálásban. Rámutatott, a VMSZ arra törekszik, hogy megerősítse politikai befolyását és mindenképpen azt szeretné elérni, ha a köztársasági képviselőházban önállóan formálhatna képviselői csoportot.

Az elmúlt 15 év legjobb eredményére számítunk az előttünk álló választásokon – hangsúlyozta Juhász Bálint.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Belgrádban a párt nem indul önkormányzati szinten, hiszen arra két évvel ezelőtt került sor, illetve a városi községekben sem indítottak listát, de mindenképpen köztársasági szinten szeretnének még jobb eredményt elérni, mint négy évvel ezelőtt. Hangsúlyozta, a jövőben számos terv megvalósításán dolgoznak, az egyik egy belgrádi kétnyelvű (szerb–magyar) óvoda létrehozása a városi iskoláskor előtti rendszer keretében. Ugyanakkor az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényen is a VMSZ városi szervezete külön programmal készül, amelynek során a két nép közötti kapcsolatot kívánja majd szemléltetni a történelem romantikus eseményein keresztül.