2024. március 29., péntek

Civileken nyugvó társadalom

A közelgő választások apropóján kedden este Topolyán több aktív civil szervezet képviselőjével zajlott megbeszélés a helyi közösség tanácstermében.

Civil szervezetekkel egyeztettek a VMSZ tisztségviselői a topolyai helyi közösség tanácstermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Civil szervezetekkel egyeztettek a VMSZ tisztségviselői a topolyai helyi közösség tanácstermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvényen jelen volt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselő, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a választásokon szereplő kishegyesi lista vezetője, Méhes Béla, a VMSZ tanácsának a tagja, illetve a községi önkormányzat tisztségviselői, Szatmári Adrián és Mentus Lívia. A rendezvény moderátora Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községbeli listavezetője köszöntötte az egybegyűlteket, méltatta a civil szervezetek jelentőségét, a közösségre gyakorolt hatásukat.

– Topolya arculatát helyben és széles körben, illetve Kárpát-medencei szinten is jelentős mértékben alakítják azok a civil szervezetek, sportegyesületek, akik aktív, illetve minőségi munkát fejtenek ki programjaikkal, rendezvényeikkel vagy más, értékes módon képviselik városunkat, bárhol is járnak. Kiemelem az Expót, de a gasztro jellegű fesztiválokat is, mint a Parasztolimpiát. Emellett a művelődés, a népművészet terén tevékenykedő szervezetek, valamint a nyugdíjasokat, a termelőket tömörítő egyesületek és a gyermekekkel foglalkozó szervezetek is igen aktívak Topolyán. A szervezetek közösségformáló erejét a községi vezetőség, de a helyi közösségek is felismerték, és igyekeznek támogatni a munkájukat, az idén összesen 53 millió dinárral, ami 13 millió dinárral több, mint négy évvel ezelőtt – ismertette Tomik. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat a jövőben is támogatni kívánja azokat, akik értéket közvetítenek, és tudnak csapatban gondolkodni.

Mirić Námesztovszki Kornélia, a helyi közösség tanácselnöke beszámolt arról, hogy a helyi közösség milyen módon támogatja a civileket.

Juhász Bálint, a VMSZ kishegyesi listavezetője beszédében a kishegyesi tapasztalatokról beszélt. Elmondta, azt a célt tűzték ki, hogy visszaszerezzék az önkormányzatnál a vezető szerepet.

Fremond Árpád kiemelte, hogy a közösségi szerveződésben elengedhetetlen fontosságú szervezetekkel az egészséges együttműködésen van a hangsúly.

– Nem mindegy az sem, hogy kik képviselik közösségünk érdekeit helyi, tartományi és köztársasági szinteken, kik azok, akiknek fontosak a közösségünket érintő kérdések. Topolyán ékes példája ennek például a Betyár-völgynek a hivatalos besorolása természetvédelmi területté, hiszen a civil szervezetek érdeme vitathatatlanul nagy volt a cél érdekében, de a politika közbenjárása kellett a sikerhez. A kényes kérdésekkel, a Krivaja szennyezésével és a topolyai légszennyezéssel is foglalkoznunk kell. Ebben is igyekszünk eredményeket elérni, sürgetni a szűrőberendezések felszerelését – hangsúlyozta Fremond, aki hozzátette, hogy biztosan fogalmazható meg kritika is az önkormányzat felé, de vitathatatlanok a csapat eredményei az elmúlt négy évben.