2024. április 26., péntek

Indul a lombikbébi-támogatás

Új segítségnyújtás a családoknak Kishegyesen

A kishegyesi önkormányzat számos módon támogatja a családokat. Támogatásai végigkövetik a gyerekeket az óvodától az egyetemig. Az idei évtől egy teljesen újfajta támogatást vezettek be, amely már a családtervezés fázisában nyújt segítséget a pároknak. Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja arról számolt be lapunknak, hogy a lakosság igénye alapján vezették be az új segítségnyújtási formát.

Lukács Klára (Lakatos János felvétele)

Lukács Klára (Lakatos János felvétele)

– Ez az új támogatás az életet segíti elő, és minden élet fontos. Konkrétan a testen kívüli megtermékenyítésre, vagy közismertebb nevén a lombikbébi-programra adunk támogatást. A testen kívüli megtermékenyítés nem gyakori, de sajnos az utóbbi időben egyre többször van szükség ilyen jellegű segítségre ahhoz, hogy új életek szülessenek. Országos szinten három ilyen jellegű beavatkozást támogat az állam, de ha ez a három beavatkozás nem sikerül, akkor a családok magukra maradnak. Azt tudni kell, hogy ez a beavatkozás jelentős összegbe kerül, ami nagy terhelést ró a családokra. Az ötlet, hogy támogassuk ezt a beavatkozást onnan jött, hogy az előző években már fordultak hozzánk családok segítségért. A nagyobb önkormányzatokban, mint a szabadkai, nagybecskereki, már van ilyen támogatás, ezért úgy gondoltuk, hogy kis önkormányzat vagyunk, de a mi kisbabáink is ugyanolyan fontosak – mondta el a tanácstag, majd arról is szólt, hogy ezt a támogatást már az idei költségvetésbe is beiktatták. A támogatás elnyerésének feltételeit az önkormányzat szabályzatba foglalta.

A laboratóriumi megtermékenyítésre vonatkozó támogatás azért is fontos, mert népszaporulati szempontból Kishegyes község is ugyanolyan rossz helyzetben van, mint Vajdaság többi községe.

– Minálunk is évről évre kevesebb gyermek születik, és 25-30 éve egyre romlanak a statisztikai adatok. Épp ezért, ha egy mód van rá, és a fiatal családok vállalnának gyereket, s ennek mindössze anyagi akadálya van, akkor örömünkre szolgál, hogy segíthetünk. Ezért is vágtunk bele a laboratóriumi megtermékenyítés támogatásába – fogalmazott Lukács.

Az önkormányzat már eddig is nagy gondot fordított a családok segítésére, a baba megszületésekor ugyanis az önkormányzat 17 ezer dinárt adományoz a családnak. Az óvodás korban anyagi segítséget kapnak a családok a 3.-4. gyermek után, valamint a szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok. Az általános iskolában a hátrányos helyzetű, illetve a nagycsaládból származó gyerekek számára biztosítva van az uzsonna. Kishegyes községben nincs középiskola, ezért a községbeli gyerekek utazási támogatást kapnak az önkormányzattól. A szociális segélyen élő családok százszázalékos utazási támogatást kapnak, a többi család pedig résztámogatásban részesül. A községbeli egyetemisták ösztöndíjat kapnak, akárcsak a doktoranduszok. Ily módon a gyerekeket végig kísérik a támogatások, az óvodától az egyetemig – fogalmazott Lukács. Végezetül elmondta, hogy a népesedéssel foglalkozó tálca nélküli minisztérium támogatásának köszönhetően az idén is megszervezték a kismamaiskolát.