2024. április 20., szombat
FOCIMIX

Matić támogatja az éhségsztrájkot

Nemanja Matić, a Manchester United szerb labdarúgója támogatásáról biztosította egy feloszlatott szerb harmadosztályú csapat tagjait, akik éhségsztrájkba kezdtek. A Boracot azért szüntették meg, mert a klub fizetésképtelenné vált, a tulajdonos hosszú ideig nem fizette ki az alkalmazottak, így a játékosok bérét sem. A futballisták szélsőséges lépését nem ez váltotta ki, hanem az, hogy a tulajdonos a klub megszűnését követően szinte azonnal vásárolt egy másik helyi csapatot, amelyet átnevezett Borac 1926-ra. Az új együttes a Borac korábbi pályáján játszik, ugyanaz az edzője, és a klub vezetőségében is ugyanazok a személyek ülnek, akik a korábbi egyesületben. A tulajdonos továbbra sem hajlandó fizetni korábbi játékosainak. „Csak annyit szeretnék mondani, hogy nem vagytok egyedül, mellettetek állok” – üzente a sztrájkolóknak a Manchester United szerb válogatott játékosa, a 31 éves Matić. A labdarúgókat a nemzetközi játékosszervezet (FIFPro) szerb szövetsége is a védelmébe vette, és a kormánytól követel megoldást az ügyre. A helyi FIFPro már évek óta harcol annak a szabályozásáért, hogy a klubvezetők ne bújhassanak ki a felelősség alól a Boracnál látott módon.

Vírus a Stoke Citynél

Röviddel a kezdő sípszó előtt törölni kellett a Manchester United és a másodosztályú Stoke City keddre tervezett felkészülési mérkőzését, miután kiderült, hogy a vendégek vezetőedzője, Michael O’Neill megfertőződött a koronavírussal. A brit média szerdai tudósítása szerint a Stoke már megérkezett az MU edzőközpontjába, amikor kiderült a teszt pozitív eredménye. A klub megerősítette, hogy O’Neill – az északír válogatott volt szövetségi kapitánya – elkapta a vírust, s egyben hozzátette: a szakember karanténba vonul. Azt is közölték, hogy az 50 éves vezetőedző a korábbi öt tesztkör során minden alkalommal negatívnak bizonyult. Az edzések irányítását mostantól segítője, Billy McKinlay veszi át. A keddi találkozó a csapatok számára felkészülés lett volna a márciusban félbeszakadt Premier League, illetve Championship jövő heti folytatására.

A Chelsea Németországból erősítene

A Real Madrid után a Chelsea is 80 millió eurós ajánlatot tett a Leverkusennek Kai Havertzért. A Guardian című napilap értesülése szerint a londoni klub már felvette a kapcsolatot a Bundesligában szereplő egyesülettel. A múlt héten német sajtóértesülés szerint a Real jelentkezett be a csütörtökön 21 éves szélsőért, ám a spanyolok egy évig még kölcsönadnák őt, és csak 2021-től költözne Madridba. Rudi Völler, a leverkuseniek sportigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy még egy évig szeretnék megtartani Havertzet. A hétszeres válogatott támadó mostani szerződése 2022-ig szól a Bayernél.

Robben visszatérne?

Arjen Robben télen kacérkodott a gondolattal, hogy visszatérjen a müncheni Bayern labdarúgócsapatába. „Egy rövid időszak volt decemberben és januárban. Annyira jó fizikai állapotban éreztem magam, hogy gondolkodtam a visszatérésen. Aztán végül nem történt meg, és elmúlt az az idő” – fogalmazott a bajorok korábbi sztárja a Sport Bildnek. Abban az időszakban Serge Gnabry és Kingsley Coman is sérült volt, ezért merülhetett fel ismét a 36 éves holland szélső neve. „Őszintén szólva nagyon bizsergető érzés volt újra felhúzni a futballcipőt. Másrészt viszont élveztem a családommal töltött időt, s aztán síeléssel eltereltem a figyelmemet a kérdésről” – tette hozzá Robben. A játékos tavaly nyári visszavonulása előtt tíz évig erősítette a Bayernt, amellyel nyolc bajnoki címet, öt kupasikert és 2013-ban Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett.

Bresciában sem maradhat a botrányhős

A Brescia nem engedte be az edzésre Mario Balotellit, a csapat botrányokról elhíresült labdarúgóját. A klub szombaton állítólag szerződést bontott a tavaly érkezett játékossal, mivel az edzések újrakezdése óta egyetlen tréningen sem jelent meg, betegségre hivatkozva. Balotelli kedden reggel felbukkant a Torbole Casaglia edzőközpontban, de nem kapcsolódhatott be a munkába, és dolgavégezetlenül elhajtott. „Most mondják, hogy nem akarok edzeni!” – kiáltott oda az újságíróknak. A 29 éves csatár az élvonal sereghajtójánál 19 meccsen lépett pályára, és öt gólt szerzett, mielőtt az idény félbeszakadt márciusban a járvány miatt. A Serie A küzdelmei a tervek szerint jövő szombaton folytatódnak. A többszörös olasz és angol bajnok Balotelli korábban odahaza játszott az Interben és a Milanban, Angliában a Manchester Cityben és a Liverpoolban, Franciaországban pedig a Nice-ben és a Marseille-ben. Az olasz válogatottban 36 alkalommal szerepelt, és 14-szer volt eredményes. Ugyanakkor sehol sem tudott gyökeret verni sokat bírált munkamorálja és magatartási problémái miatt.