2024. március 29., péntek
NBA

Jokić lesz a harmadik

Újabb rendkívül illusztris társaságba kerülhet be Nikola Jokić, a Denver szerb centere. A július 31-én, Disney Worldben folytatódó NBA-idény végén a zombori lehet mindössze a harmadik játékos az elitliga történetében, aki sorrendben három szezon alapszakaszában is vezette gárdáját a három legfontosabb statisztikai mutató tekintetében. Bár egy-egy, csapatában hosszú ideig domináló játékos számára látszólag egyszerű teljesítményről van szó, eddig mindössze a legendás Wilt Chamberlain (1965–67) és LeBron James (2011–13) tudott három ilyen évet produkálni egyhuzamban. Jokić a Denvernél a csonka szezon 65 meccsén 20,2 pontot, 10,2 lepattanót és 6,9 gólpasszt átlagolt, és a hátralévő nyolc alapszakaszmeccsen minden esélye megvan rá, hogy megtartsa első helyeit – a legközelebb Jamal Murray jár hozzá a pontok kategóriájában (18,8), a többi tabellát a szerb utcahosszal vezeti társai előtt.

Zöld út a könnyűdrogoknak

Érdekes fejleményről számolt be a szezon folytatásával kapcsolatban Shams Charania, a The Athletic magazin NBA-bennfentese Twitter-üzenetében. Miután a vezetőség a rendkívüli helyzetre való tekintettel korábban plusz két játékos meccsre nevezését tette lehetővé a csapatoknak, ezúttal – a játékosok szakszervezetével is megtárgyalva a dolgot – eldöntötték, hogy csak a teljesítménynövelő szerekre fogják letesztelni a játékosokat, a könnyűdrogok jelenlétét nem fogják vizsgálni a kosarasok szervezetében.

Charania korábban arról is beszámolt, hogy az egyelőre nem hivatalos tervek szerint augusztus 18-án venné kezdetét a playoff, szeptember 1-jén a második forduló. A főcsoportdöntő-sorozatok első meccseire szeptember 15-én, a nagydöntő első meccsére pedig 30-án kerülhet sor.

EURÓPA

Tényleg közeleg a szétesés?

Dimitrisz Janakopulosz, a Panathinaikosz kosárlabdacsapatának tulajdonosa bejelentette, 25 millió euróért eladja a klubhoz kapcsolódó tulajdonjogát. A 46 éves görög már évek óta vitában állt az Euroliga vezetőségével, a nem régi, szezon megszakítását hozó döntés pedig szemmel láthatóan az utolsó csepp volt a pohárban a görög csapatnak, amely a hírek szerint a nemzetközi szövetség (FIBA) Bajnokok Ligája-sorozatába való szerződés mellett dönthet. Janakopulosz sajtótájékoztatóján keményen fogalmazott. „Az Euroliga egy »fekete doboz«, a klubok nem tudják, hova és kihez kerülnek a bevételek. Jordi Bertomeunak hála, az Euroliga a mélypontra jutott. Hallom, a Real Madrid vezetőségének minapi véleménye szerint nincs Euroliga a Panathinaikosz nélkül. Valaki megmondhatná ezt Bertomeunak is” – fogalmazott az üzletember.