2024. március 29., péntek

Sport a mai napon

Ma egy olyan sportoló emlékét idézzük fel, aki pályafutása során minden elképzelhetőt megnyert, atlétikai dobószámban már 34 éve tartja az érvényes világcsúcsot. Mindez a doppinggyanús 80-as években történt, és esetében is felmerült a tiltott szerek használatának valószínűsége, de egyszer sem kapták rajta, minden egyes tesztje negatív eredményt mutatott.

Jurij Georgijevics Szedih 1955. június 11-én született a rosztovi körzetben levő és a doni kozákok fővárosának is nevezett Novocserkaszkban, amelynek egyik testvérvárosa a vajdasági Törökbecse. Atlétikával 12 évesen kezdett foglalkozni, első edzője Vlagyimir Volovik volt a Burevesznyik nevű klubban. Később, mivel névlegesen belépett a hadseregbe, a kijevi SZKA tagja lett, ahol 1972-től a minden idők legjobb kalapácsedzőjeként elismert ukrán olimpiai (1972) és Európa-bajnok (1969) Anatolij Bondarcsuk foglalkozott vele. A szovjet hadseregben az őrnagyi rangig jutó Szedih és a kalapácsvetésről két szakkönyvet is publikáló Bondarcsuk együttműködése gyorsan eredményt hozott. Jurij az 1976-os montreali olimpián már aranyérmet nyert, győzni tudott az 1978-as prágai Eb-n is, majd 1980. május 16-án Finnországban egy napon kétszer is megjavította a világcsúcsot (80,38 és 80,64). Mi sem természetesebb, az 1980-as moszkvai olimpián is fő esélyesként indult, és az aranyérmet 81,80 méteres világcsúccsal kaparintotta meg. Európa-bajnok lett 1982-ben Athénban, majd világbajnoki második 1983-ban Helsinkiben, 1984 júliusában pedig a finnországi Korkuban 86,34 méterre javította a világcsúcsot. Csupán azért nem lett zsinórban háromszor olimpiai bajnok, mert a szovjetek bojkottálták az 1984-es Los Angeles-i ötkarikást. Két év szerényebb eredmények után 1986 júniusában Tallinnban 86,66-os világcsúccsal tért vissza, két hónap múlva pedig a stuttgarti Eb-n a mai napig érvényes 86,74-es világcsúccsal győzött. 1987-ben nem volt ott a vb-n, ám 1988-ban a szöuli olimpiára ismét csúcsformában utazott el. Több mint egyméteres lemaradással csak második lett nagy riválisa, Szergej Litvinov mögött, amiről utóbb a 80 méteres álomhatárt első magyarként túlszárnyaló és Szöulban 6. helyezett Gécsek Tibor mesélt. Szerinte a kalapács döntőjének napján a szervezők közlekedési gondokkal küzdöttek, és ő meg Szedih sem fértek fel a tervezett, de túlzsúfolt buszra. Csak a következővel mehettek, így mindössze percekkel a kezdés előtt futottak be, és kénytelenek voltak kihagyni a megszokott alapos melegítést. A szemfülesebbnek bizonyult Litvinov időben ott volt, és élt is a lehetőséggel.

Szedih utolsó nagy versenye az 1991-es tokiói vb volt, ahol, immár 36 évesen, az egyetlen hiányzó titulust is begyűjtötte.

Jurij a 80-as években Ludmila Kondratyeva vágtázónőt vette feleségül, és Okszana lányuk is kalapácsvető lett. A válás után Szedih Natalija Liszovszkaja olimpiai bajnok és világcsúcstartó súlylökőnőt vette el, Párizsba költöztek, ahol testnevelést tanít, edzősködik, és ahol Alekszija nevű lányuk született.