2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

Csak egy jut tovább

TENISZ

Megkezdődött Belgrádban a teniszszövetség Janko Tipsarević által szervezett versenysorozatának selejtezője, amelynek győztese ott lehet a hétfőn induló fő tornán. A férfiaknál a rajton nyert az első négy kiemelt, Damir Džumhur, Nikola Milojević, Danilo Petrović és Peđa Krstin, a lányoknál pedig Dejana Radanović és Tamara Ćurović kezdett magabiztosan.

Eredmények, férfiak: Džumhur–L. Petrović 6:1, 6:0, Milojević–Čačić 6:3, 6:3, D. Petrović–Butulija 6:3, 6:3, Krstin–Daljev 6:4, 6:4. Nők: Radanović–Ghaoui 6:2, 6:2, Ćurović–Lopičić 6:2, 6:1, Malešević–Jovanovski 7:5, 6:4.

Federer újabb műtéte

Roger Federer újabb térdműtéten esett át, és 2020-ban, ha egyáltalán folytatódik az idény, már nem lép pályára. A napokban a svájci edzője, Severin Lüthi nyilatkozta, hogy Roger felépülése a februári műtét után nem halad a várt ütemben.

ATLÉTIKA

Különleges futóverseny

Az idei oslói Gyémánt Liga-verseny pótlásának szánt csütörtöki zárt kapus atlétikai viadal keretében egy egészen különleges megmérettetésre is sor kerül, az Ingebrigtsen testvérek ugyanis 2000 méteres csapatversenyben csapnak össze az Elijah Manangoi fémjelezte kenyai ötössel, amelynek tagjai Nairobiban futnak majd.

A különleges, kontinenseken átívelő versengésben a középtávfutás jelenlegi legmeghatározóbb atlétái csapnak össze egymással. A norvégok büszkeségének számító három Ingebrigtsen testvér Európa legjobbja, a legfiatalabb Jakob 1500 és 5000 méteren is Európa-bajnoki címvédő, míg a tavalyi világbajnokságon előbbi távon negyedik, utóbbin pedig ötödik volt. A legidősebb fivér, Henrik 2012-ben, míg a középső, Filip a 2016-os Eb-n diadalmaskodott. Utóbbi egy évvel később vb-bronzot szerzett, és 1500-on ő tartja a norvég csúcsot.

A kenyai csapatban a tavalyi és a 2017-es 1500-as világbajnok, Timothy Cheruyiot és Elijah Manangoi is ott lesz, így az afrikai gárda tűnik esélyesebbnek, ám nem számítana nagy meglepetésnek a norvég siker.

A csapatokban öt-öt futó szerepel, akik közül a legjobb három összesített eredménye alapján hirdetnek győztest. Az együttesek egy időben futnak majd csütörtök este, a norvégok az oslói Bislett Stadionban, Cheruyioték pedig Nairobiban.

A különleges számot Steve Cram közvetíti majd, aki 1985 óta tartja a 2000 méter Európa-rekordját 4:51,39 perccel, amelyet Ingebrigtsenék szeretnének megdönteni.

NFL

Mahomes csak második

Elkészítette ötvenes toplistáját a Pro Football Focus magazin azokról a profi amerikaifutball-játékosokról, akik a tengerentúli liga (NFL) következő szezonjában is ott lesznek. A PFF kiemeli, mint mindig, most is kizárólag statisztikai hasznossági adatok alapján állították össze a névsort.

Az első helyet Aaron Donald, a Los Angeles Rams védekező falembere kapta meg, aki posztján messze a legeredményesebb volt az ellenfél támadására helyezett nyomás gyakorlásában vagy például a passzok ellehetetlenítésében. Elképesztő adat, hogy a 29 éves Donald sorozatban negyedszer végzett a PFF 50-es rangsorának élén. A második pozíciót Patrick Mahomes érdemelte ki, a legutóbbi Super Bowl-győztes Kansas City Chiefs irányítója, aki a nagydöntő MVP-címét is megkapta februárban. A dobogó harmadik fokára Julio Jones, az Atlanta Falcons wide reiceivere (szélső elkapó) került. A top 10-be még egyetlen olyan játékos fért be, aki játszott a legutóbbi Super Bowlon, a San Francisco tight endje, George Kittle az ötödik legjobb NFL-játékos lett a statisztikai mutatók alapján.

A liga alapszakasza szeptember derekán veszi kezdetét, amennyiben a járványügyi helyzet megengedi.

MOTORSPORT

Iannone fellebbez

A nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbezett másfél éves eltiltása ellen Andrea Iannone, akit azért büntetett meg a Nemzetközi Motorsport-szövetség (FIM), mert novemberben pozitív lett a doppingtesztje. Az ügyben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is a CAS-hoz fordult, a szervezet súlyosbítást, négyéves eltiltást kért. A sportoló ezzel szemben azt szeretné elérni, hogy töröljék a büntetését.

A FIM korábbi közleménye szerint a szteroidok közé tartozó drosztanolont mutatták ki az olasz pilótának a Malajziai Nagydíjon adott mintájában. Az Aprilia 30 éves versenyzőjének büntetése jelen állás szerint 2021. június 16-án jár le.

Iannone a 16. helyen zárta a tavalyi idényt a MotoGP-ben, amelyben 2013 óta szerepel, ezalatt egy futamon, a 2016-os Osztrák Nagydíjon győzött. A 2015-ös vb-sorozatban szerepelt a legjobban, akkor ötödikként zárt. A ügy kirobbanása után azt mondta: véletlenül, szennyezett húson keresztül került a szervezetébe a tiltott szer. A CAS még nem tűzte ki a meghallgatás időpontját.

A gyorsaságimotoros-vb idei szezonja a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem kezdődött el. A szervezők abban reménykednek, hogy július 19-én, a spanyolországi Jerezben sor kerülhet az idénynyitóra.