2024. április 25., csütörtök
ZENTA

Mintegy negyvenmillió a sportra

Tegnap délelőtt a zentai városháza nagytermében a helyi önkormányzat elöljáróinak és a sportklubok képviselőinek jelenlétében aláírták, majd ünnepélyes keretek között átadták az idei évre szóló, a községbeli egyesületeknek odaítélt támogatásra vonatkozó szerződéseket. Az önkormányzat nevében előbb Danilo Popov, a község sportfelelőse, majd Czegledi Rudolf polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

A zentai önkormányzat, valamint a sportklubok és -szervezetek képviselői (Herédi Krisztián felvétele)

A zentai önkormányzat, valamint a sportklubok és -szervezetek képviselői (Herédi Krisztián felvétele)

Az idei rendkívüli év számunkra, ilyenre még nem volt példa, s reméljük, nem is lesz! Az év elején még senki sem sejtette, mi vár ránk, a márciusi történések mindenkit megleptek, láthatatlan ellenféllel kerültünk szembe, a kialakult helyzet alaposan rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, a sportklubok működésére és munkájára különösképp. Örülök, hogy az élet lassacskán a sport tekintetében is visszatér a régi kerékvágásba, és az egyesületek a nehézségek ellenére is átvészelték az elmúlt időszakot. Ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat, és fejet hajtani a kitartásuk előtt. Sajnos nem tudjuk, mit tartogat még számunkra ez a járvány, de bízom benne, hogy hamarosan a sportolók is teljesen maguk mögött tudhatják az elmúlt hónapok viszontagságait, könnyedén visszarázódnak a mindennapokba, és ott folytathatják a felkészülést és az idényt, ahol a rendkívüli állapot bevezetését megelőzően abbahagyták. Az önkormányzat az oktatás és az egészségügy mellett idén is kitüntetett figyelmet fordít a sportra, remélem, támogatásunkkal valamelyest hozzá tudunk járulni a már eddig is szakszerű munkához. Az idei költségvetésünkből, amely hozzávetőlegesen 650 millió dinár, 27 milliót fordítunk közvetlenül az egyesületek támogatására, ezenfelül további mintegy 15 millió dinárt biztosítunk a létesítmények fenntartására és üzemeltetésére. Ebből is látszik, hogy az önkormányzat továbbra is komolyan tekint a sportra, amit a jövőben is folytatni szeretnénk – mondta köszöntőjében Czegledi.

A polgármester később elmondta, idén összesen 27 községbeli sportklub és szervezet részesül bizonyos mértékű támogatásban. Hozzátette, a pályázat kiírása és elbírálása általában már március környékén lezajlik, idén azonban az előállt járványügyi helyzet ebben is meggátolta őket – öröm az ürömben, hogy az egyesületek is kénytelenek voltak felfüggeszteni tevékenységüket, így reméli, ezzel a késéssel nem okoztak nekik különösebb fennakadást, és bízik benne, hogy az önkormányzat segítségével már eredményesek lehetnek az év hátralevő részében. Hangsúlyozta, a zentai önkormányzat szokásához híven nemcsak az él-, de a tömeg-, iskolai és munkássportot is fontosnak tartja, és a továbbiakban is igyekszik mindenkit a lehetőségeihez mérten támogatni.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legeredményesebb klubok végeztek előkelő helyen. Legnagyobb keretből a Tiszavirág Kajakklub, illetve a Zenta Atlétikaklub gazdálkodhat.

Alapvetően ez egy átfogó támogatásról szóló keretszerződés, a benne foglalt eszközöket éves akcióterv alapján hagyta jóvá számunkra az önkormányzat. A pályázati anyag minden esetben előzetes megbeszélés és egyeztetés eredménye, az egyesületünk elnökségével korábban már meghatároztuk, mire van idén szükségünk, s ebből mit tudunk a támogatás segítségével megvalósítani, illetve mire szeretnénk ezt az összeget fordítani. Ebben tulajdonképpen az egész éves tervünk szerepel, ide tartoznak a sporteszközök, felszerelések, nevezési díjak, útiköltségek és a járulékos költségek is. A versenynaptár módosítása miatt idén mi különös figyelmet fordítunk a felszerelésekre, mezeket, melegítőket, nélkülözhetetlen segédeszközöket szeretnénk beszerezni a versenyzőink számára, ezekkel is ösztönözni és segíteni a legfiatalabb atlétáinkat. Komplex tervet készítettünk a 2020-as évre, meglátjuk, ebből mit sikerül megvalósítani a hátralevő hónapokban – nyilatkozta a jóváhagyott támogatással kapcsolatban Lálity Zsolt, a Zenta Atlétikaklub elnöke.