2024. március 28., csütörtök

Alkotómunka az izolációban

Június 18-án nyílik meg a szabadkai ABC&T Képzőművészeti Szakkör tárlata

Az ABC&T Képzőművészeti Szakkör tavaly ünnepelte meg fennállásának a huszadik évfordulóját. A szakkör Török István kezdeményezésére alakult meg, az alkotóvágy, a képzőművészet iránti szeretet, a lelkesedés hozta létre és tartja fenn a mai napig is. A járványügyi intézkedések idején a tagok nem igazán találkozhattak, az idősek ugyebár ki sem mozdulhattak otthonról, de szerencsére a négy fal között is folyhat alkotómunka. Ebben látott lehetőséget Patrik Kovács Amália, az ABC&T Képzőművészeti Szakkör tagja, aki kitalálta, hogyan dobhatná fel az izolációban töltött mindennapokat.

– A világhálón igencsak divatos kihívást intézni az emberekhez. Ezen gondolkodva arra jutottam, hogy lehetne egy festőkihívással is előállni. A Facebookon március 25-én ezt meg is hirdettem. A koronavírus bezártságba kényszerítette az embereket, az idősebbek el sem hagyhatták az otthonukat, a szakkör nagy része pedig nyugdíjasokból áll. Úgy képzeltem el, hogy minden héten alkossunk meg egy képet, szerdától szerdáig, csütörtökönként pedig töltsük fel a beérkezett alkotásokat. Először csak egy tag jelentkezett, Šefčić Takács Irén, de látva a képeinket, mások is kedvet kaptak a kihíváshoz. A végén tizenegyen vettünk részt a csoportból, sőt egy olyan hölgy is jelentkezett, aki nem is tagja a szakkörnek, de szívesen bekapcsoltuk az alkotómunkába. Az elmúlt időszakban így 12 alkotó 43 képet készített el. Témát nem határoztunk meg, mindenki azt festhetett, rajzolhatott, amit csak akart. Készültek csendéletek, tájképek és portrék is. A technikát illetően sem volt megkötés, ceruzával, olajjal, akrillal, akvarellel is létrejöttek alkotások. Ebben a helyzetben nem is gondoltunk arra, hogy valamit megszabjunk. Most inkább az volt érdekes, hogy az otthoni izoláció alkotói szinten kiből mit hoz ki. Sokféle alkotás született. Egyik tagunk azt mondta, hogy a képek által élte meg a tavaszt. Nemrég érkeztek meg a fecskék, a tavasz hírnökei, amelyek szintén rákerültek alkotásokra, és ez felvidított bennünket. Némely képek borongósabb hangulatban készültek és ez nyomta rá a bélyegét egy-egy alkotásra, de a lényeg pont az volt, hogy az érzelmeinket is belevigyük, visszatükröződjön az is, ahogyan az alkotás idején éreztük magunkat – fejtette ki Patrik Kovács Amália, akitől azt is megtudhattuk, hogy tárlatot szerveznek.

– A cél eleve az volt, hogy a képeket nyilvánosan is bemutassuk, ezért az a terv, hogy június 18-án egy tárlatot nyissunk meg a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. Szeretünk alkotni, festeni, ez számunkra örömforrás és kikapcsolódás is. A képekbe beletesszük a szívünket-lelkünket, de nem csak magunknak festünk, ezért fontos, hogy másokkal is megosszuk, megmutassuk az alkotásokat. Török István, a vezetőnk, az oktatónk, rendszeresen szervez tárlatokat a szakkör munkáiból, ezért úgy gondoltam jó lenne az idén, ebben a megváltozott helyzetben készült alkotásokat is kiállítani. Török István megörült a kezdeményezésnek, hogy a járványügyi helyzet, az intézkedések, a bezártság nem szegte a kedvünket és továbbra is alkotunk. Nagyon lelkes és segítőkész volt, ez is ösztönzőleg hatott ránk. Online kapcsolatban álltunk, szemügyre vette a készülő képeket, konzultáltunk, tanácsokat adott, úgyhogy ő is részt vett a kihívásban – mondta Patrik Kovács Amália.