2024. április 25., csütörtök

Hibás kódok és fennakadások?

Nem minden nyolcadikos tudta megtekinteni a próbazáróvizsga eredményét

Szerbiában június 2-án tartották meg a nyolcadikosok próbazáróvizsgáját matematikából. A diákok egy nappal előbb megkapták az iskolától az anyanyelvi és a kombinált teszteket, amelyeket otthonukban töltöttek ki. Ezeket a feladatlapokat másnap vitték vissza az iskolába. A matematikatesztet az iskolában kellett kitölteniük, hogy a tanulók megismerkedhessenek a vizsgázás körülményeivel és részleteivel. A próbazáróvizsga célja a diákok tudásfelmérése.

A próbazáróvizsga után a tanárok és a tanulók megkapták a tesztek pontozási útmutatóját. Június 3-a és 16-a között a nyolcadikosok és tanáraik elemzik a próbazáróvizsga feladatait, ezek alapján készülnek fel a kisérettségire, korrigálják a tudásukat, illetve próbálnak minél többet tanulni.

A kisérettségi vizsgát a 2010/2011-es tanévben vezették be, és azóta soha nem tették közzé a próbazáróvizsga eredményeit – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. Az idén a matematika-próbateszt esetében a tanulók meg tudták tekinteni a saját pontszámukat az erre a célra kijelölt platformon. Mivel az idei kisérettségi egy része digitalizált lesz (a tesztek átnézése), a matematika-próbazáróvizsgát arra használták, hogy teszteljék a folyamat gyorsaságát.

Ennek ellenére voltak olyan diákok, akik nem tudták megtekinteni a matematikatesztjük eredményét. Belépéskor hiába próbálták többször beütni a kódot és a jelszót, nem tudtak belépni a portálra. A hibajelzéskor azt írta, hogy helytelen a kód és a jelszó. Nemhivatalos információk szerint a problémát a  rendszer összeomlása okozta – adja hírül a Večernje novosti.

Voltak olyan tanárok, akik a tesztek beolvasásánál tapasztaltak problémát. Egyes hírek szerint a tesztek átnézésére használt szoftverrel volt gond. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter cáfolta ezt. Mint kiemelte, 200 000 tesztet néztek át, és a szoftver kiválóan működik. Szerinte egy kisebb fennakadás történt, hiszen szerda reggel további 3000 tesztet dolgoztak fel.