2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS

Európában még annyi ember nem gyűlt össze egy helyen, mint a Partizan–Crvena zvezda szerdai mérkőzésén

A koronavírus-járvány miatti korlátozások megszüntetése, vagy mérséklése óta Európában még annyi ember nem gyűlt össze egy helyen, mint a Partizan és a Crvena zvezda szerda esti labdarúgó-mérkőzésén, állapítja meg az AFP francia hírügynökség. A szerb kupa elődöntőjét a Partizan stadionjában játszották, ahol hivatalos adatok szerint 15.803 néző volt jelen, nem hivatalosan azonban ennél jóval többre teszik a szurkolók számát.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az AFP szerint a sportesemény megrendezése ugyan nem állt az előírásokkal szemben, hiszen Szerbiában engedélyezett a korlátlan számú gyülekezés nem zárt térben, de feltűnő volt, hogy a szurkolók nem tartották tiszteletben az egészségügyi ajánlásokat.

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy Szerbiában május 29-étől újraéledt a labdarúgás, június 1-jétől pedig szurkolók is részt vehetnek a meccseken.

Ugyanakkor a járványügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy mindenhol fennáll új gócpontok kialakulásának veszélye, ahol nem tartják be az intézkedéseket. Branislav Tiodorović epideimológus a Szerbiai RTV-nek úgy nyilatkozott, hogy helységenként változó a helyzet, és emiatt, ha szükséges, azokon a helyeken kell szigorítani az óvintézkedéseken, ahol a fertőzöttek száma növekszik.

Darija Kisić Tepavčević járványügyi szakorvos szerint a járvány helyenkénti és időnkénti kiugrásaira számítani lehetett. Hangsúlyozta, nem csak a fertőzöttek száma, hanem a betegség lefolyása is mérvadó a járvány megítélésében. Rámutatott, hogy a fizikai távolságtartás és a maszk viselése zárt helyiségben életet és egészséget menthet, de erről már meggyőződhettünk.