2024. április 19., péntek

Rekordszámú jégvédelmi rakétát lőttek ki

A mezőgazdaság minimális károkat szenvedett a jégvédelem aktív szerepvállalásának köszönhetően

Noha a „jégeső-idény” egyharmadán sem vagyunk túl, rekordszámú: 4684 rakétát lőttek ki a jégvédelmi szakemberek, amire korábban nem volt példa – hívta fel a figyelmet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Az intézet szerint idén kifejezetten gyakran fordultak elő olyan időjárási viszonyok, melyek zivatarral, jégesővel párosultak, és az ország egyik, másik részén lecsaptak.

– Idén máris 1395 rakétát lőttünk ki, ami megfelel a 2015-ös egész évi felhasználásnak. Csupán az utóbbi három napban 2759 rakétát lőttünk ki, ami abszolút példátlan a történetünkben. Június 10-én például több mint 1200 jégvédelmi rakétát vetettünk be 284 állomásról, amivel napi szintű rekordot állítottunk fel. Az idei jégvédelmi idény egy hónapja és 25 napja alatt 1,5 millió euró értékben használtunk el rakétákat – adta közre a hidrometeorológiai intézet, miközben leszögezi: a mezőgazdaság minimális károkat szenvedett a jégvédelem aktív szerepvállalásának köszönhetően, noha idén szokatlanul nagy a zivatarfelhőktől (Cumulonimbus) való fenyegetettség.