2024. április 24., szerda

Hogyan utazzunk ezután?

Mennyire befolyásolják a koronavírus miatt bevezetett higiéniai előírások az idegenforgalmat?

A fenti kérdésre adott válaszok egyelőre csak találgatások, de annyi biztos, hogy az új tisztasági intézkedések bevezetése egy teljesen új időszámítást nyit meg az idegenforgalom számára.

Már több ország is enyhített a koronavírus megfékezése érdekében meghozott döntéseken, sőt, egyes államok már abbéli szándékuknak is hangot adtak, hogy szívesen megnyitnák határaikat a turisták előtt is. Ahhoz azonban, hogy ez zavartalanul történjen, bizonyos kötelességeket és szigorításokat kell kieszközölni, amiket a vendégeknek tisztelni kell.

Az intézkedések elsődleges célja természetesen a turisták és a vendéglátók biztonságának szavatolása, de számos szállodalánc és légitársaság képviselője meglehetősen szkeptikus a lépésekkel és azok hatásával kapcsolatban. A legtöbben arra szeretnének választ kapni, hogy mennyire csökkentik a nyaralás élményét az előírások a turisták számára, s ez jogos kérdés.

Biztonsági intézkedésekből pedig van elég. Ázsiában például egyes szállodákban robotizált gépek fogják a vendégek szobáiba hordozni az étkeket, a Marriot hotelláncban pedig elektrosztatikus tisztítórendszereket alkalmaznak majd. A Hilton lánc már bejelentette, hogy a híres Mayo klinikával fog közösen dolgozni egy átfogó biztonsági stratégia kidolgozása érdekében.

Persze, előírások nem csak a vendéglátók számára lesznek, a turistáknak is be kell majd tartaniuk bizonyos intézkedéseket.

A vendégeknek is pontosan megfogalmazott előírások szerint kell majd eljárniuk, mielőtt belépnének a hotelbe, ellátogatnának egy étterembe, vagy például, ha hajókáznának. Egyelőre nem tudni, hogy a különböző nevezetességek és látványosságok megtekintésekor mi lesz a protokoll az utazók számára, de rövid időn belül erre is fény derül.

„SZŰRŐCÉGGEL” SEGÍTENI A TURISTÁKAT

John Pheal, a SanSee Systems vezetője, aki egyébként harminc éves munkatapasztalattal rendelkező idegenforgalmi szakértő, azzal a szándékkal nyitotta meg a vállalatát, hogy segítsen a turistákon a megfelelő hotel kiválasztásában. Az Erópában, Amerikában és Ázsiában is képviselt cég olyan szűrőprocedúrát vezetett be, amely megkönnyíti az utazni vágyók dolgát.

– Jelenleg hatalmas az igény az olyan vállalatokra, amelyek ismerik és összehangolják a különböző országok biztonsági intézkedéseit és stratégiáit. A SanSee Systems tüzetesen átvizsgálja a különböző hotelláncok által bevetett lépéseket is, és külön tanúsítványokkal illeti azokat, amelyek teljesen biztonságosnak bizonyultak a cég által kidolgozott átfogó tesztelésen. Ez nagyban megkönnyíti az utazók dolgát, hiszen tudni fogják, hogy az általunk jóváhagyott desztinációk és idegenforgalmi létesítmények biztonságosak – magyarázta a Skift nemzetközi idegenforgalmi hírszerző ügynökségnek.

HOGYAN FEST EZ A GYAKORLATBAN?

A szűrőteszt kidolgozását a Sansee Systems több eminens szakember segítségével készítette el. Ez egy átfogó kérdőív, amely a koronavírusról eddig összegyűjtött információk felhasználásával készült.

Maga a teszt csaknem 100, több kategóriára felosztott kérdésekből áll, amelyeknek sorrendjét a megadott válaszok milyensége diktálja. A megadott kérdéseket megközelítőleg fél óra alatt értékelik az illetékesek, és osztályozzák a szóban forgó idegenforgalmi létesítményt, látványosságot.

Annak ellenére, hogy az ötlet kitűnőnek tűnik, maga Peahl is bevallotta az ügynökségnek: nehéz kialakítani egy egységes mércét, emellett több más problémát is ki kell még küszöbölniük.

– A múzeumokban sok esetben csak elég fertőtleníteni a kiállított tárgyakat, hiszen azokat a vendégek eleve nem érinthetik meg. Sokkal összetettebb a helyzet az üdülőkomplexumokban, ahol a vendégek étkeznek, fürödnek, esetleg szaunáznak is. Hiába fogad mindkét objektum vendégeket, a biztonsági lépések merőben különböznek – magyarázta Peahl.