2024. március 29., péntek

Gabonafélékkel csak a tőzsdén lehet kereskedni

Módosult az árutőzsdékről szóló törvény

Miközben az ország a koronavírus elleni küzdelemmel volt elfoglalva, életbe lépett az árutőzsdékről szóló törvény. Május 1-je óta érvényes, és ez azt jelenti, hogy a szerbiai mezőgazdasági termelők, földműves-szövetkezetek, agrárgazdaságok többé nem értékesíthetik árujukat azokon az ügynökségeken és cégeken keresztül, melyek gabonakereskedelmi közvetítéssel foglalkoztak. Ilyen tevékenységet csak a tőzsdeként bejegyzett intézmények folytathatnak – figyelmeztet a Večernje novosti cikke.

– Mostantól mindazoknak, akik kereskedni szeretnének, árakat szándékoznak közzétenni, árutőzsdeként kell bejegyeztetniük magukat. Nem játszhatunk többé piacot, működniük kell a szabályoknak és a brókereknek, léteznie kell egy minimális tőkének – nyilatkozta a Novostinak Miloš Janjić, az Újvidéki Terménytőzsde igazgatója. – A mezőgazdasági termelők ugyanúgy egyenrangú résztvevők lehetnek a kereskedelemben, mint a nagyvállalatok. Az új törvény legnagyobbrészt a piacszervezőkre vonatkozik, hogy viseljék a kereskedelmi felelősséget. Ha valaki pl. 100 tonna kukoricát ad el, akkor léteznie kell valamiféle garanciának arra, hogy ezt az árut le is szállítja, és hogy jó minőségű lesz. A tőzsde lényege éppen abban van, hogy minőségi információkat tegyen hozzáférhetővé.

Janjić emlékeztetett arra, hogy a törvény kidolgozásában részt vett a Szerbiai Nemzeti Bank is, ugyanis korábban nem volt olyan előírás, amely garanciát biztosított volna a tőzsdei kereskedéshez.

– Aki tőzsdét szervez, annak rendelkeznie kell külön célszámlával. Ha valaki befizeti a pénzt az áruért, annak a pénznek a számlán kell állnia mindaddig, amíg az illető meg nem kapja a gabonát, és nem ellenőrzi annak minőségét. A pénz nem veszhet kárba, mert ott lesz nálunk, amíg csak le nem zárul az áruügylet – magyarázta Janjić.