2024. március 29., péntek

A 380 közül csupán 112 szálloda működik Szerbiában

A Szerbiai Szállodai -és Vendéglátóipari Ügyviteli Társaság (HORES) közleményben hozta nyilvánosságra a koronavírus-járvány következtében tapasztalható nagyfokú leépülés adatait, melyekkel az ágazatnak szembe kell néznie.

Eszerint az országban a 380 közül csupán 112 szálloda fogadja ismét a vendégeket, a férőhelyek kihasználtsága 10,79 százalékos, és a szállodák kapacitásuk csupán 8 százalékát tudták eddig értékesíteni. Belgrádban például a 110 szálloda közül 42 fogad újra vendégeket, ámn a kapacitás csak 9,54 százalékban van kihasználva.

Magyarán a szerbiai szállodáknak kevesebb mint az egyharmada nyitott ki újra. A lesújtó adatok okán a szállodai- és vendéglátóipari társaság közli a nyilvánossággal, hogy az ágazat tekintélyes részét aggodalommal tölti el a jelenlegi helyzet. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy fennmaradhatnak ilyen kihasználtság mellett.

A szövetség ezért felhívja a polgárokat, hogy az idén Szerbiában nyaraljanak, és vegyék igénybe a kormány által szavatolt üdülési utalványokat. A szállodák és az éttermek szolgáltatásainak felhasználásával támogatják a hazai vendéglátóipar egészének talpraállását.