2024. április 24., szerda

Őszre megnyílik a kollégium Topolyán

A Mezőgazdasági Iskola állategészségügyi, mezőgazdasági és élelmiszeripari technikusokat, pékeket, mezőgépkezelőket képez

A topolyai Mezőgazdasági Iskolában a klasszikus értelemben vett ballagás az idén elmaradt. Tóth Tibor, az tanintézmény igazgatója elmondta, hogy a végzős osztályok azonban az érvényben lévő rendelkezések betartása mellett bankettet a hónap végén tarthatnak. A tangazdaságon a nyári gyakorlatot is valószínűleg megszervezik, de erről nem született még döntés, a járványügyi helyzet további alakulásának függvényében döntenek majd erről.

A diákotthon 51 kétágyas, fürdőszobával ellátott szoba mellett konyhával, mosodával, könyvtárral, olvasóteremmel, tanulószobával áll majd a bennlakó tanulók rendelkezésére (Herceg Elizabetta felvétele)

A diákotthon 51 kétágyas, fürdőszobával ellátott szoba mellett konyhával, mosodával, könyvtárral, olvasóteremmel, tanulószobával áll majd a bennlakó tanulók rendelkezésére (Herceg Elizabetta felvétele)

Az iskolaépület mellett található diákotthon felépült, és mostanáig mintegy 80 százalékban sikerült bebútorozni. Az épület bútorzata biztosítására és konyhája felszerelésére a mezőgazdasági középiskola 25 millió dináros támogatást nyert a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál. A tervek szerint ősztől beköltözhető lesz az épület, hiszen a szükséges engedélyek beszerzése már folyamatban van.

Az igazgató azt is elmondta, hogy május 29-én, pénteken ért véget a vajdasági középiskolás diákok számára a távoktatás. Júniustól megkezdődtek a külön felkészítő órák, tájékoztatott a tartományi oktatási titkárság. Június 1-je és 3-a között a végzős diákok jelentek meg a középiskolákban, ezeken a napokon zárták le a jegyeket, de mindössze tíz tanuló és egy tanár tartózkodhatott egyszerre egy helyen.

Június 4-e és 6-a között volt az érettségi a középiskolák végzős diákjai számára. Június 8-án viszont többi diák ment be az iskolába a jegyek lezárása miatt. Az érettségizők június 24-én adhatják le egyetemi jelentkezéseiket.

Tóth Tibor azt is elmondta, hogy minden, az iskolában történő aktivitás a törvény által előírt rendelkezések alapján kerül megszervezésre, a rendkívüli helyzetre való tekintettel: maszk és kesztyű használata, a 2 méteres távolság megtartása, kézmosás és fertőtlenítés, illetve a kis csoportokban való munka most kötelező.

Az iratkozási lehetőségekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy mezőgazdasági technikusi szakon szerb és magyar nyelven négyéves szakok nyílnak, magyar nyelven pedig élelmiszeripari technikusi szak nyílik majd ősztől.

A topolyai Mezőgazdasági Iskolába azok a tanulók iratkozhatnak, akik általános iskolai képzésben részesültek, ott sikeres záróvizsgát tettek, és akik 2003. augusztus 31-e után születtek. Az iratkozáshoz eredeti anyakönyvi kivonatra, a 6., 7. és 8. osztályos bizonyítványra, valamint a kisérettségi eredményére is szükség lesz. Emellett kell még egy orvosi igazolás, amely bizonyítja, hogy a tanuló megfelel az általa választott szak egészségügyi követelményeinek.

A topolyai Mezőgazdasági Iskola a 2020/2021-es tanévre, magyar nyelven a négyéves képzés keretében mezőgazdasági technikusi és állategészségügyi technikusi, valamint élelmiszeripari technikusi szakon hirdet felvételt 30-30 tanuló számára szakonként. A hároméves szakok közül magyar nyelven sütőipari technikusok, tehát pékek, valamint mezőgépkezelő és -szerelő szakon hirdetnek felvételt 15-15 diák számára.