2024. április 25., csütörtök

Iszapból mezőgazdasági termék

A Regionális Hulladéktároló békovai központi telephelyén szerdán sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a munkafolyamatot, melynek során iszapból a mezőgazdaságban felhasználható terméket állítanak elő. A részleteket Góli Csilla, a Regionális Hulladéktároló igazgatója ismertette.

– Hosszú távú célunk, hogy a beérkező hulladék felhasználási idejét minél jobban meghosszabbítsuk. Ennek érdekében igyekezünk minden lehetőséget felhasználni, amit az EU projektuma biztosított számunkra a hulladéktároló kiépítésekor. Az egyik ilyen lehetőségünk a komposztáló, ahol a biológiailag lebomló hulladék kezelése folyik – nyilatkozta az igazgató.

Az iszapot növényi hulladékkal keverik össze (Fotó: Gergely Árpád)

Az iszapot növényi hulladékkal keverik össze (Fotó: Gergely Árpád)

Góli Csilla elmondta, hogy komposztálóban képesek a növényi hulladékot és az iszapot összekeverni. Céljuk, hogy az iszapból a mezőgazdaságban felhasználható terméket állítsanak elő. Jelenleg még ennek a terméknek a minőségjavításán dolgoznak, annak érdekében, hogy végül a hulladékból humuszt kapjanak. Az igazgató hozzátette, hogy naponta 50 tonna iszapot szállítanak a hulladéktárolóba, azonban nem tudják az összeset feldolgozni, mert az iszap mellé egyelőre kevés növényi hulladék érkezik. Az előállítás még kísérleti fázisban van, de reményei szerint két hónap múlva már elérik a kívánt minőséget.

Ercsi Hargita, a hulladéktároló műszaki igazgatója hozzátette, hogy jelenleg a növényi hulladék és az iszap keverékét tesztelik, hogy biztosak legyenek, nincsenek-e benne olyan anyagok, amelyek a mezőgazdaságban nem használhatók fel.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy Szabadkán évente mintegy 10 ezer tonna iszap keletkezik a közvállalat csatornahálózatában, amelyet a regionális hulladéktároló üzemelése óta ide szállítanak.

Bognár Pásztor Hajnalka, Ercsi Hargita, Góli Csilla, Sugár György, Horvát Tímea és Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Bognár Pásztor Hajnalka, Ercsi Hargita, Góli Csilla, Sugár György, Horvát Tímea és Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója arról szólt, hogy a közvállalatnál sok növényi hulladék keletkezik, amelyet a hulladéktároló rendelkezésére bocsájtanak. Reményeik szerint a hulladéktárolóban előállított terméket a közvállalat is fel tudja majd használni parkjaiban.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere az elmondottakhoz hozzátette, hogy a városi önkormányzat támogatja a hulladéktároló munkáját. Többek között mind a 65 munkatársának az önkormányzat biztosítja a fizetését.

Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja azt emelte ki, hogy az ismertetett eljárás egyesíti a környezetvédelmet és a mezőgazdaságot.