2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Egészségpercek a népbetegségekről

Dr. Bagi Boján a magas vérnyomásról és a cukorbetegségről tartott előadást a Vasutas településen

A Vasutas település helyi közösségben kedden este az Egészségpercek elnevezésű rendezvény keretében dr. Bagi Boján, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője, a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének elnöke a magas vérnyomásról és a cukorbetegségről tartott előadást. A rendezvényt a VMSZ helyi szervezete rendezte. Az előadó a két betegség kiváltó okait, tüneteit és megelőzési módjait ismertette az egybegyűlteknek. Elmondta, hogy, mind a két betegség népbetegségnek számít, hiszen magas vérnyomásban a világ népességének 15 százaléka szenved, a cukorbetegek száma pedig a világon 2010-ben 285 milliót tett ki. A magas vérnyomást egészségügyi berkekben szokás „néma gyilkosnak”, a cukorbetegséget pedig „csendes gyilkosnak” nevezni.

Dr. Bagi Boján előadás közben (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Bagi Boján előadás közben (Fotó: Gergely Árpád)

Bagi Boján előadása után Buckó György szabadkai ügyvéd, a VMSZ szabadkai önkormányzati képviselőjelöltje az előttünk álló választások fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét.

– Mi, vajdasági magyarok csak magunkra számíthatunk, ha mi nem fogunk össze, ha mi nem vesszük kezünkbe saját sorsunk irányítását, más nem fog segíteni rajtunk – figyelmeztetett Buckó György, ezért mindenkit arra biztatott, hogy jövő vasárnap szavazzon a VMSZ-re.