2024. április 25., csütörtök
FOCIMIX

Mbappé a legértékesebb

Olyan, mint egy Ferrari: Kylian Mbappé (Fotó: Beta/AP)

Olyan, mint egy Ferrari: Kylian Mbappé (Fotó: Beta/AP)

Toronymagasan Kylian Mbappé, a PSG világbajnok szélsője a világ legértékesebb futballistája. A 21 éves játékos a Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) közleménye szerint 259,2 millió eurót ér, míg a második helyen Raheem Sterling, a Manchester City angol válogatott támadója áll 194,7 millió euróval. A harmadik Jadon Sancho, a Borussia (D) fiatal futballistája, akiért jelenleg is sorban állnak a nagy klubok, értéke pedig 179,1 millió euró. Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool három játékost ad az első tízbe, a védő Trent-Alexander Arnold a negyedik, két támadó, Mohamed Szalah és Sadio Mané pedig a hatodik és a hetedik helyet foglalja el. A hatszoros aranylabdás, 32 éves Lionel Messi a 22., míg a 35 esztendős, ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a 61. a listán.

Subašić búcsúzik

Danijel Subašić, a horvátok világbajnoki ezüstérmes kapusa távozik a Monaco csapatától. A klub honlapjának hétfői beszámolója szerint a felek nem hosszabbítják meg a 35 éves játékos június végén lejáró szerződését. Subašić 2012 januárjában igazolt Monacóba, ahol 292 mérkőzésen lépett pályára, ezzel Jean-Luc Ettori (754) mögött a kapusok örökranglistájának második helyére került a klubtörténetben. Tagja volt a másodosztályú (2012), majd az élvonalbeli (2017) bajnokcsapatnak, a Ligue 1-ben kétszeres ezüstérmes (2014, 2018) és Bajnokok Ligája-elődöntős (2017) is volt. Három évvel ezelőtt őt választották meg a francia élvonal legjobb kapusának. A 44-szeres válogatott játékos a 2018-as oroszországi világbajnokság után jelentette be, hogy többet nem kíván szerepelni a horvát nemzeti együttesben.

Menesztette edzőjét a Hoffenheim

Azonnali hatállyal szerződést bontott Alfred Schreuder vezetőedzővel a Hoffenheim csapata. A klub kedden közölte, hogy felbontotta a 47 éves holland tréner 2022-ig szóló kontraktusát. „Meghatározó kérdésekben különböző véleményen voltunk, így nem láttuk értelmét a további közös munkának” – nyilatkozott Alexander Rosen sportigazgató. Az idény hátralévő részében az edzői stáb többi tagja együttesen irányítja majd a Hoffenheim csapatát, amely a hetedik helyen áll a Bundesligában négy fordulóval a bajnokság vége előtt. Schreuder tavaly nyáron a Leipzighez távozó Julian Nagelsmann helyét foglalta el a kispadon.

Játékosmozgás ’Gladbachban

Az idény végén Fabian Johnson távozik a Borussia (M) csapatától. A klub hétfői tájékoztatása szerint a felek közösen abban állapodtak meg, hogy nem hosszabbítják meg az idény végén lejáró szerződést. A védőként és középpályásként is bevethető játékos 2014-ben igazolt csapatához, amelyben sérülések miatt ebben az idényben csak hatszor lépett pályára a Bundesligában. Jelenleg izomprobléma miatt nem bevethető. A 32 éves Johnson 57-szer szerepelt az amerikai válogatottban. Max Eberl sportigazgató bejelentette az első érkezőt is, a védekező középpályás Tobias Strobl az Augsburgból igazol a Mönchengladbachba.

Höwedes inkább a családjával lenne

A németek világbajnok labdarúgója, Benedikt Höwedes távozik a moszkvai Lokomotivtól. Az orosz klub május 27-én közölte, hogy a 44-szeres válogatott védő nem tért vissza a csapathoz a járvány miatti kényszerszünetet követően, a Bild című német sportnapilap pedig arról számolt be hétfőn, hogy hamarosan sor kerül a jövő nyárig szóló szerződése felbontására. Höwedes állítólag azért döntött a távozás mellett, mert a világjárvány miatti bizonytalan helyzetben inkább a családjával szeretne lenni, ám még nem talált magának új klubot. Az oroszországi futballszezon a tervek szerint június 21-én folytatódik. A 32 éves hátvéd, aki 2014-ben ünnepelt vb-aranyérmet, 2018 óta a Lokomotiv futballistája.

Fél év után újra pályán

Fél évvel súlyos térdsérülését követően újra edzésbe állhat Memphis Depay, a francia élvonalban szereplő Lyon holland válogatott labdarúgója. A 26 éves támadó december 15-én a Rennes elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett elülsőkeresztszalag-szakadást. A klub közleménye szerint az idényben 14 gólos játékoson még elvégeznek néhány vizsgálatot, mielőtt a hét további részében bekapcsolódna a felkészülésbe. A Ligue 1 küzdelmeit ugyan lezárták, de a Lyon a Bajnokok Ligájában még érdekelt, a Juventus elleni nyolcaddöntős párharcának első mérkőzését otthon 1:0-ra nyerte.

Visszavont pályázat

Brazília visszavonta pályázatát a 2023-as női labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. A Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) közleménye szerint a járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben a kormány úgy véli, nem lenne bölcs dolog garanciát vállalnia a költségekre. A brazilok egyúttal jelezték, hogy más dél-amerikai nemzetekhez hasonlóan Kolumbia pályázatát támogatják. Utóbbi mellett Japán, valamint Ausztrália és Új-Zéland közösen szeretne otthont adni a 32 csapatos tornának.