2024. március 29., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Nyolcas döntő

Azt követően, hogy a törökök tájékoztatták az UEFA-t arról, hogy anyagi okok miatt nem vállalják a legrangosabb európai kupasorozat döntőjének megrendezését, több spekuláció is szárnyra kelt a sportsajtóban a folytatást illetően. Isztambul nézők nélkül nem hajlandó megtartani a BL-finálét, az Európai Labdarúgó-szövetség azonban ragaszkodik az egészségügyi előírások betartásához, így gőzerővel dolgoznak azon, hogy másik helyszínt találjanak a Bajnokok Ligája folytatásának. Első körben Portugália és Spanyolország több stadionja került szóba, most pedig a Bild német napilap állt elő félig-meddig már megbízható információkkal.

A németek szerint a BL-ben négyes döntő helyett azonnal nyolcas döntő kerül terítékre, s Lisszabonban rendezik meg a nyolcaddöntő még hátralévő meccseit, a negyeddöntőket, az elődöntőket és a döntőt is. A versenysorozat új formátuma a világbajnokságéra hasonlítana, hiszen a negyeddöntőktől kezdődően minitorna indulna, a továbbjutók sorsa egymeccses párharcokon dőlne el.

A negyeddöntő mezőnyében már biztosan ott lesz a francia PSG, az olasz Atalanta, a spanyol Atlético és a német Leipzig. A Real Madrid–Manchester City első felvonása 1:2-vel, a Lyon–Juventus 1:0-val, a Chelsea–Bayern 0:3-mal, a Napoli–Barcelona pedig 1:1-gyel zárult.

A portugál főváros mellett több helyszín is szóba került, így Madrid, Moszkva és Frankfurt is pályázhat. Az oroszoknál a sok koronavírus-fertőzött okozhat gondot, Frankfurt esetében pedig az lehet a probléma, hogy két német klub is versenyben van még (Bayern, Leipzig). A madridiaknál José Luis Martínez főpolgármester egy televíziós interjúban elmondta, a városvezetés támogatja az ötletet. Hivatalos döntés június 17-én várható, az UEFA ugyanis újra videokonferenciára hívta a tagországok képviselőit.

OLASZORSZÁG

Összeesküvés-elmélet a Serie A-ban

Az olasz topfutball június 12-én és 13-án a Coppa Italia elődöntőivel (Juventus–Milan és Napoli–Inter) indulna újra, az ezt követő hétvégén pedig már a Serie A is folytatódna. Sajtóinformációk szerint azonban a helyzet korántsem olyan egyszerű, mint azt a sportági szövetség gondolja. A Corriere dello Sport újságírója, Ivan Zazzaroni különös elmélettel állt elő: két klubnál is koronavírussal fertőzött játékosok vannak, ám mindezt eltitkolják. Zazzaroni állítása szerint ezek az egyesületek csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy nyilvánosságra hozzák a tényeket. Az ok egyszerű: amennyiben a Serie A újra félbeszakad a járvány miatt, már biztosan nem folytatják sem az élvonal, sem a másodosztály küzdelmeit, a végső sorrendről, illetve a szezon teljes törléséről pedig maga az Olasz Labdarúgó-szövetség döntene.

Az újságíró elméletére a másodosztály éllovasa, a Benevento reagált leghevesebben. A panasz egyenesen a város polgármesterétől érkezett, aki felszólította a szövetséget, hogy vizsgálják ki az esetet. A szezon törlése esetén a Benevento csapata lenne az egyik legnagyobb károsultja a járványnak.

SPANYOLORSZÁG

Jović megint rossz fát tett a tűzre

Luka Jović, a Real Madrid szerb futballistája ismét a sport- és bulvárlapok címlapján szerepel. A csatár korábban hazautazott Szerbiába, ahol megsértette a kormány óvintézkedéseit, visszatérése után pedig a házi karanténban végzett tréningje során megsérült. Jovićot láthatóan nem zavarja, hogy nem tud a hétvégén újra pályára lépő királyiakkal edzeni, mert közösségi oldalára még egy képet is feltöltött, amelyen éppen egy grillparti történéseit élvezi. A Mundo Deportivo szerint Jović ezzel megszegte a La Liga protokollját. Az előírások szerint a játékosok csak abban az esetben hagyhatják el otthonukat, ha a cselekvésük sporttal kapcsolatos, emellett pedig nem ajánlott olyan személyekkel érintkezni, akikkel nem élnek egy háztartásban.

A csatár később törölte a képet, a pletykák viszont már arról szólnak, hogy a madridiak nem tűrik tovább a szerb szabályszegéseit, és az átigazolási időszakban megválnak tőle.