2024. április 18., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Főszponzor kerestetik

Hivatalossá vált, hogy a lengyel főtulajdonú CCC vállalat a szezon végén kivonul a nevét viselő, általa támogatott World Tour-szintű kerékpárcsapat mögül. A bejelentés számos nagy kaliberű versenyzőt érint, a csapatnál teker például a riói olimpiai bajnok Greg van Avermaet, a 2018-as Európa-bajnok Matteo Trentin vagy a rendre Grand Tour-dobogókra esélyes Ilnur Zakarin; mások mellett a magyar Valter Attilát is a CCC foglalkoztatja a 2021-es idény végéig.

A kerékpársportban nagy múltú Jim Ochowicz csapatvezető hivatalosan is megerősítette a hírt, egyúttal bejelentette, hogy a sor jövőjének biztosítása érdekében új névadó főszponzort keresnek. „A következő szezontól a CCC vállalat nem áll mögöttünk, ezért új névadó szponzort kell keresnünk. Az előttünk álló idő rövidsége nem nekünk kedvez, de tudjuk, hogy sok cég van a piacon, amely fontolgatja a beszállást a kerékpársportba, főleg, ha a sportág egyre nagyobb globális népszerűségét is figyelembe vesszük. Az elmúlt években az egyik legerősebb World Tour-csapatot hoztuk létre, eltökélt szándékunk, hogy új név alatt, de ugyanezzel a sorral továbbra is ezen a szinten versenyezzünk” – nyilatkozta Ochowicz.

A csapat kerékpárosai és személyzete egyébként már korábban megérezte a járvány kiváltotta gazdasági válságot, a versenyzők néhány hónapja jócskán megcsappant fizetést kapnak, egyes stábtagok pedig fizetés nélküli szabadságukat töltik. A csonka szezon augusztus elsején indul újra, Valterék ebben a néhány hónapban még CCC néven tekernek.

Kerékpárral a tüntetőkre

A világ egyik legnagyobb kerékpárgyártója, a Trek is belekeveredett az Egyesült Államok-szerte zajló tüntetésekbe. A wisconsini vállalat az amerikai rendőrség egyik kerékpár-beszállítója, a minap pedig olyan beszámolók és képek is napvilágra kerültek, amelyek szerint a hivatalos szervek az ő kerékpárjaikat is használták a tüntetők, zavargók és rendbontók elleni fellépések alkalmával. A Forbes magazin cikke szerint a Trek Bikes elnöke, John Burke elítélte a fellépést, amely során a termékeiket is bevetették az utcán, egyúttal várható, hogy a cég fontolóra veszi, vajon továbbra is beszállítója marad-e az Egyesült Államok rendőrségének. Egy másik gyártó, a Fuji Bikes a múlt héten már berekesztette az együttműködését a rendőrséggel.