2024. április 24., szerda

Kisfilmek az itthoni továbbtanulásért

Kihirdették a Magyar Nemzeti Tanács videópályázatának eredményeit

A Magyar Nemzeti Tanács márciusban meghirdette a ,,Tudni már unalmas. Csak tanulni érdekes” (Kosztolányi Dezső) elnevezésű videópályázatát. A felhívás olyan magyar ajkú egyetemi és főiskolai hallgatóknak szólt, akik Vajdaságban tanulnak tovább. A pályázatra az első-, a másod- és a harmadévesek munkáit várták. Az eredményhirdetést tegnap tartották az MNT szabadkai székházában.

A díjazottak De Negri Ibolya és Lulić Emil társaságában (Fotó: Gergely Árpád)

A díjazottak De Negri Ibolya és Lulić Emil társaságában (Fotó: Gergely Árpád)

De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja elmondta, hogy ezzel a felhívással szerettek volna valami újat nyújtani az egyetemi és főiskolai hallgatóknak.

– A felsőoktatásban résztvevő hallgatókat szólítottuk meg, és számukra írtuk ki ezt a kisfilmpályázatot. Úgy gondoltuk, hogy a digitális eszközök segítségével és új módszerekkel megmutathatják a képességeiket. Nagyon örülünk annak, hogy számos karról jelentkeztek hallgatók. Egy kicsit megfékezett bennünket a rendkívüli állapot bevezetése, de ennek ellenére nagyon sok helyre eljutott a pályázat híre. A kisvideókat közzétesszük a Magyar Nemzeti Tanács honlapján. Úgy látjuk, hogy az idén több magyar végzős középiskolás szeretne beiratkozni a vajdasági felsőoktatási intézményekbe. Ezt a felkészítő óráinkon és a szerb nyelvi felzárkóztató képzésen is látjuk, hiszen ezekre sokan jelentkeztek. Azt is tapasztaljuk, hogy azok a diákok, akik Magyarországon fejezték be a középiskolai tanulmányaikat, Vajdaságban szeretnének továbbtanulni. Ez nagyon pozitív, és bizakodóak vagyunk, hogy mind többen választják az itthon maradást és az itthoni boldogulást – emelte ki De Negri Ibolya.

A beérkezett pályamunkákat dr. Antal Szilárd filmrendező, fotóművész, egyetemi tanár, Gazsó Orsolya rádiós műsorvezető, újságíró, vlogger, valamint az MNT munkatársai bírálták el. Lulić Emil, az MNT hivatalvezetője is a zsűri tagja volt.

– Nagyon jók voltak a kisvideók. Ahhoz képest, hogy amatőr videópályázatot hirdettünk meg, meglepődtünk, hogy mennyire profi munkák készültek. Mindegyikben nagyon sok személyes érzelem volt. Ez az, ami boldoggá tett bennünket. Próbáltuk kisebb-nagyobb sikerrel összehasonlítani őket. A pályázaton résztvevő hallgatók minden szempontból képviselik a vajdasági magyar egyetemistákat. Látszik a művekből, hogy mindenkinek van egy saját története, motivációja. Arra szeretnék buzdítani a fiatalokat, hogy itthon folytassák a tanulmányaikat. A pályázók és a zsűri is szokszínű volt. Mindenki mást értékelt, és saját kritériumok alapján nézte a videókat. Volt, aki a profizmust, a minőséget figyelte, más pedig a videó üzenetét. Külön öröm tölt el bennünket, hogy mindenkit valamilyen módon tudtunk díjazni – nyilatkozta Lulić Emil.

A harmadik helyezett Barna Anita, az újvidéki Természettudományi-matematikai Kar harmadéves hallgatója lett. Nyereménye egy külső akkumulátor, valamint egy Kanizsa Fesztre szóló bérlet. A képzeletbeli dobogó második fokára Balla Georgina, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar másodéves hallgatója állhatott fel, aki egy bluetooth-hangszóróval és Malomfesztiválra szóló bérlettel lett gazdagabb. Az első díjat Kukli Krisztián, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola másodéves hallgatója érdemelte ki. Jutalma egy táblagép, egy bérlet az adai Green Future fesztiválra, valamint egy szakmai napon való részvétel a szabadkai Magyar Médiaházban.

Különdíjas lett Pap Nikolet, az MTTK hallgatója, valamint Börcsök Jóvity Edi, az újvidéki Sport- és Testnevelési Kar hallgatója, akik egy 64 GB-os adathordozót kaptak. Az MNT Instagram-oldalán is lehetett szavazni a legjobb videóra. A legtöbb szavazatot Fehér Kornél, az Educons Egyetem hallgatója kapta, aki egy táblagéppel, valamint egy Róka Festre szóló bérlettel lett gazdagabb.

– A videóban elsősorban a saját életemet szerettem volna bemutatni. Jobb, ha személyre szóló üzenetet tudunk átadni a jövendőbeli hallgatóknak, ami alapján jobban tudnak dönteni arról, hogy itthon maradnak, dolgoznak vagy beiratkoznak egy felsőoktatási intézménybe. Teljes mértékben támogatom őket. A videómnak az volt a lényege, hogy érezzék azt, hogy miként jártam meg az utamat, mi az, amit vállaltam azzal, hogy itthon tanulok tovább, milyenek a mindennapjaim… Ebből néhány képkockát bevágtam a videóba. Remélem, hogy hatással lesz a jövendőbeli hallgatókra – mondta Kukli Krisztián, a pályázat győztese. A Magyar Nemzeti Tanács videópályázata Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósult meg.