2024. április 25., csütörtök

Legyél te is főiskolás!

Több mint 800 államilag támogatott férőhely a vajdasági szakfőiskolákon

A múlt héten közzétettük, hogy az Újvidéki Egyetem karai milyen szakokat indítanak a 2020/2021-es tanévben. A vajdasági szakfőiskolák közül az újvidéki, a szabadkai, a nagybecskereki és a nagykikindai intézményeket mutatjuk be. A tartományi kormány döntése szerint a vajdasági szakfőiskolákon összesen 815 államilag támogatott férőhely várja a jövendőbeli gólyákat. Az alábbiakban a szakfőiskolák kínálatáról számolunk be.

TANULJ TOVÁBB ÚJVIDÉKEN!

Az Újvidéki Műszaki Szakfőiskola 170 államilag támogatott férőhelyet biztosít az első évfolyamra indulók számára. A hároméves szakképzések közül a gépészet, a közlekedési mérnök, a grafikai mérnök, az ipari termékek tervezője, a tűz- és katasztrófavédelem, a munkavédelem, a környezetvédelem, az elektrotechnika, az információs technológia és a webtervezés szakok közül lehet választani. A jelentkezés június 23-a és 25-e között lesz. A felvételi vizsgát június 26-án tartják. Az előzetes rangsort június 26-án, a véglegeset pedig június 30-án teszik közzé. Azok a jelentkezők, akik az állami költségvetés terhén fognak tanulni, július 1-jén és 2-án iratkozhatnak be az intézménybe. Azok, akik az önköltséges helyekre jutottak be, július 3-án és 4-én iratkozhatnak be. Bővebb információ a http://vtsns.edu.rs/ honlapon.

Az Újvidéki Ügyviteli Szakfőiskolán 75 államilag támogatott férőhely várja a jövendőbeli elsőéveseket. A hároméves szakképzések közül a pénzügy és bankügyvitel, kereskedelem és nemzetközi ügyvitel, turizmus és vendéglátás, valamint alkalmazott informatika szakokat hirdettek meg. A pénzügy és bankügyvitel szakot távoktatásban is lehet hallgatni. Ebben az esetben a hallgatónak önköltségen kell tanulnia. A szakképzésekre június 22-étől 24-éig lehet jelentkezni. A felvételi vizsgát június 26-án tartják, és ugyanezen a napon teszik közzé az előzetes rangsort is. A végleges rangsort június 29-én tekinthetik meg az érdeklődők. A felvételt nyert hallgatók június 30-ától július 2-áig iratkozhatnak be az intézménybe. Bővebb információ a www.vps.ns.ac.rs honlapon.

Az Óvóképző Szakfőiskola 80 államilag támogatott férőhelyet hirdetett meg a következő tanévre. Az intézményben az óvodapedagógus szakra lehet iratkozni. A jelentkezők június 22-e és 25-e között adhatják át a szükséges dokumentumokat a szakfőiskolán. A képességvizsgát június 26-án, a felvételi vizsgát pedig június 29-én tartják. Az előzetes rangsort június 30-án, a véglegeset pedig július 3-án teszik közzé. A jövendőbeli hallgatók július 6-án és 7-én iratkozhatnak be az intézménybe. Bővebb információ a www.vaspitacns.edu.rs holnapon.

TANULJ TOVÁBB SZABADKÁN!

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola 160 államilag támogatott férőhely várja a jövő mérnökeit. Az idén öt hároméves szakirányt indítanak. Ezek a mérnöki menedzsment, az informatika, a mechatronika, az elektrotechnika és a gépészet. Az érdeklődők június 12-én, pénteken 13 és 14 óra között, illetve 15-én, hétfőn 14 és 15 óra között az intézmény tanárai élőben válaszolnak a feltett kérdésekre a https://bbb.vts.su.ac.rs/b/zla-6jk-uwc honlapon.

Az idén online és tantermi körülmények között is lehet jelentkezni a felvételi vizsgára, mégpedig június 18-a és 25-e között. A felvételi vizsgákat június 29-én és 30-án tartják meg. Bővebb információ a www.vts.su.ac.rs honlapon.

Az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolán 55 államilag támogatott férőhelyet hirdettek meg a következő tanévre. A főiskolán a hároméves edzői, óvodapedagógusi, étrendtanácsadói (nutricionista), valamint főnővéri szak közül lehet választani. Az érdeklődők június 24-e és 26-a között jelentkezhetnek a képzésekre. A képességvizsgákat június 29-én, a felvételi vizsgákat pedig június 30-án és július 1-jén tartják. Az előzetes rangsort július 2-án, a véglegeset július 7-én teszik közzé. Az edzői és az óvópedagógusi szakra felvételt nyert diákok július 8-án, az étrendtanácsadói és a főnővéri szak jövendőbeli hallgatói pedig július 9-én iratkozhatnak be az intézménybe. Bővebb információ a www.vsovsu.rs honlapon.

TANULJ TOVÁBB NAGYBECSKEREKEN!

A Nagybecskereki Műszaki Szakfőiskolán 105 elsős hallgató tanulhat majd az állami költségvetés terhén. Az intézményben technológiai mérnök (ezen belül biotechnológiai mérnök, kőolaj- és gázkitermelés, gyógyszeripari-kozmetikai mérnök és környezetvédelem szakon), elektrotechnika és számítástechnika, gépészmérnök (számítógépes technológiák a gyártásban, energiahatékonyság és megújuló energiaforrások, automatikus vezérlés és mechatronika szakon), krízishelyzetek mérnöki menedzsere és munkavédelmi mérnök alapképzéseken lehet tanulni. Az ingyenes felvételi előkészítő, a felvételi vizsga és iratkozás iránt érdeklődők péntekig, június 12-éig (legkésőbb 15 óráig) jelentkezhetnek az office@vts-zr.edu.rs e-mail-címen. Bővebb információ a http://vts-zr.edu.rs honlapon.

TANULJ TOVÁBB NAGYKIKINDÁN!

 A nagykikinda Óvóképző Szakfőiskolán 50 férőhelyet hirdettek meg az állami költségvetés terhén. A főiskolán a 2020/2021-es tanévben az iskola-előkészítősök óvodapedagógusa és hagyományőrző népi játékok oktatója szakokra lehet jelentkezni. Az érdeklődők június 20-án, 22-én és 23-án jelentkezhetnek az első évfolyamra. Június 27-én tartják a képességvizsgát és a felvételi vizsgát. Az előzetes rangsort június 29-én, a véglegeset pedig július 2-án teszik közzé. A felvételt nyertek július 4-én, 6-án és 7-én iratkozhatnak be az intézménybe.