2024. március 29., péntek

Kiosztották a fogyasztóvédelmi verseny díjait

A szervezők abban bíznak, hogy jövőre már a szokványos módon rendezhetik meg a megmérettetést

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ az idén a koronavírus-járvány miatt nem a szokványos módon, hanem interneten keresztül szervezte meg a községi fogyasztóvédelmi versenyt, és az azon részt vevő fiatalok közül mindenkit díjaztak. Az értékes jutalmakat pénteken szerény fogadás keretében a fogyasztóvédelmi központ irodahelyiségében osztották ki.

A jelen lévő diákokat és mentoraikat Molnár Csikós József, a szervezet és a pályamunkákat elbíráló szakbizottság elnöke köszöntötte, aki emlékeztetett arra, hogy az idén nyolcadik alkalommal megrendezett versenyt korábban csak a középiskolások körében hirdették meg, az utóbbi két évben azonban az általános iskolák felsős diákjai is csatlakoztak a megmérettetéshez, majd hozzátette, terveik között szerepel, hogy az alsó tagozatos diákokat is bekapcsolják a kezdeményezésükbe, mert rendkívül fontosnak tartják, hogy a gyermekek minél korábban megismerjék a vásárlás fogalmát, illetve annak körülményeit, nehézségeit, hiszen csakis ily módon válhatnak majd tudatos vásárlókká, akár már egészen fiatal korban is.

A zentai fogyasztóvédők vezetője ugyanakkor nemcsak a diákok, hanem a felkészítő diákok munkáját is megköszönte, külön kiemelve Vujičić Sava zentai tanár munkáját, aki minden évben a szervezés oroszlánrészét vállalja. Molnár Csikós László egyben abbéli reményének is hangot adott, hogy jövőre a kilencedik versenyt már hagyományos módon sikerül megszervezni, végül pedig arra buzdította a fiatalokat, hogy minél többen kapcsolódjanak be a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ munkájába. Vujićić Sava, a verseny koordinátora a megmérettetést összegezve kitért a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjainak egy magyarországi kiíráshoz beadott fogyasztóvédelmi pályázatára is, aminek kapcsán elmesélte, hogy a diákoknak az internetes vásárlás során esetlegesen felmerülő problémákkal kellett szembesülniük.

– A gyerekek megbizonyosodtak arról, hogy nagyon sok esetben hamis termékeket kínálnak ezeken az oldalakon, amelyeken a címet és a feltételeket sem mindig tüntetik fel, ahova, illetve ahogyan visszaküldhetnék az árut, a pénzt viszont elveszik, sőt vannak olyan esetek is, amikor előre kérik a vásárolt termék kifizetését, viszont az árut nem küldik el a megrendelőnek, és előfordul, hogy a felügyelőség és a rendőrség is hiába nyomoz a tisztességtelen kereskedők után – magyarázta a zentai tanár, aki elmondta, hogy a felmérésüket egy kiadványban is megjelentették.

Erre a pályázatra készülve Nagy Fanni, a zentai közgazdasági középiskola másodikos tanulója egy bizonyos webáruházból nyakmasszírozó berendezést vásárolt, ám – mint ahogyan napilapunknak elmesélte – a készülék az eredeti funkciója helyett erős impulzusokat lövellt a nyakukba, és inkább fájdalmas volt a használta, mintsem kellemes. A készüléket ezért a fogyasztóvédelmi törvény által megszabott határidőn (14 nap) belül visszaküldték, de a törvényes előírásokkal ellentétben a forgalmazó nem térítette vissza a megvásárolt termékért kifizetett pénzt.

A díjkiosztón a diákokat felkészítő tanárok közül jelen volt Zsíros Jankelić Anikó is, akinek az osztályából három tanuló is részt vett a fogyasztóvédelmi versenyen.

– Mindig is szívügyemnek tekintettem, hogy diákjaim ügyesek legyenek, aktívak a közéletben, és mindig nyitott szemmel járjanak, ezért természetesen támogattam őket abban, hogy részt vegyenek a fogyasztóvédelmi versenyen – nyilatkozta a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola testnevelés szakos tanára, aki egyben örömének is hangot adott annak kapcsán, hogy a tanulói szép eredményeket értek el, és megjelentek a díjkiosztó összejövetelen.