2024. április 25., csütörtök

Vasárnap kirakodóvásár Topolyán

A Községi Rendkívüli Helyzetek Törzskara a kormány június 6-ai határozatával összhangban engedélyezte a júniusi kirakodóvásár megtartását. Ez azt jelenti, hogy vasárnap, június 14-én két hónap után, az áprilisi és a májusi elmaradt vásárt követően megtartják a mindig sok vevőt és eladót vonzó topolyai vásárt.

A kényszerszünet után ismét benépesülhet a vásártér (Kiss Zoltán felvétele)

A kényszerszünet után ismét benépesülhet a vásártér (Kiss Zoltán felvétele)

Az önkormányzat Rendkívüli Helyzetekkel megbízott Törzskara legutóbbi ülésén jelentés szerepelt napirenden, melyben a törzskarnak a rendkívüli állapot idején kifejtett tevékenységét ismertették. A jelentésből kiderült, hogy az egész közösség egy váratlan és új helyzettel volt kénytelen szembenézni. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a betegség eddig láthatatlan és ismeretlen tüneteivel szembesültünk, egészségügyi rendszerünk és egészségügyi dolgozóink nagy felelősséget, szolidaritást és áldozatot mutattak, másrészt a polgárok magas szintű megértését és türelmét is kiemelték a jelentésben. Zoran Bijelić a belügyminisztérium rendkívüli helyzetek törzskarából és Marko Pokimica, a belügyminisztérium képviselője is hangsúlyozta, hogy a szabályokat tiszteletben kell tartani a jövőben is és az előttünk álló nyári időszakban – a megszerzett értékes tapasztalatok alapján – készen állnak a vírus lehetséges második hullámának kivédésére.
A világméretet öltő járvány idején a parancsnokság rendszeresen, minden védelmi intézkedés tiszteletben tartásával, egy időben, elektronikus úton, megfelelő módon és időben meghozta az összes szükséges intézkedést és rendeletet, mindezt a lakosság egészségének a védelme érdekében – mondta Marko Pokimica. Javasolni fogjuk a községi költségvetés módosítását, hogy meghozhassuk az esetleges újabb hullám elleni védelmi intézkedéseket – emelte ki az ülésen Kislinder Gábor polgármester, a községi törzskar parancsnoka.
Napirenden szerepelt a Komgrad közvállalat jelentése a község és a város vízellátására vonatkozólag. Elhangzott, hogy a közvállalatnak nincs olyan tartálya, amely az aszály idején pótlólagosan is ellátná a lakosságot, de több olyan ezer liter kapacitású tartállyal rendelkezik, amelyek az aszály idején jelentkező kellemetlenségeket enyhíthetik. 5700 háztartás van rácsatlakoztatva a városi vízellátó rendszerre, 100 felhasználó a mikro vízközösségekhez tartozik. A rendelkezésre álló vizsgálati eredmények azt mutatják, jó minőségű a vezetékes víz, jelentette ki Domány Dudás Diana, a Komgrad igazgatója. Megpróbálják a jelenlegi kapacitást 45 l/s-ról 62 l/s-ra növelni a következő időszakban. Elhangzott, hogy ezen a nyáron, ha aszályos lesz az időszak, fennáll annak esélye, hogy alacsonyabb lesz a nyomás az esetleges megnövekedő fogyasztás miatt a város egyes részein.

A tűzoltóság jelentése szerint minden készen áll a közelgő betakarításhoz. Folyamatban van a mezőgazdasági gépek és a tűzoltó-készülékek vizsgálata, és ismét rámutattak a tarló égetésének káros hatására, és mindenkit kértek arra, hogy a betakarítás után ne égesse el a mezőkön a maradványokat eEgyébként magas bírságot szabhatnak ki az elkövetőknek. Az adatok azt mutatják, hogy a tűzoltók vészhelyzetben 288 beavatkozást végeztek el sikeresen, 148 résztvevővel és 152 órás munkával. De nemcsak a tűzoltásban vettek részt, hanem számos más feladatot is sikeresen elláttak a rendkívüli helyzet idején.

Az egészségügyi központ legfrissebb adatai szerint az önkormányzatban az elmúlt két hétben nem jelentettek újabb COVID-19 vírussal fertőzött esetet.