2024. április 25., csütörtök

Koronavírus a szabadkai kórházban

A Szabadkai Közkórház június ötödikei közleménye szerint az intézmény dolgozói közül hárman koronavírussal fertőződtek meg. Nem hivatalos információk szerint azonban a fertőzöttek száma nagyobb ennél, sőt a kórház egyik nőgyógyásza is megfertőződött.

A covid.rs weboldalon található hivatalos információk szerint Szabadkán az elmúlt két napban öt személy esetében mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. A szakemberek szerint a fertőzöttek számának növekedése várható volt, hisz az óvintézkedések lazításával megnőtt a fertőzés lehetősége is.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közkórház közleményben értesítette a nyilvánosságot, hogy három dolgozójuk, egy egészségügyi nővér, valamint két nem egészségügyi feladatokat ellátó alkalmazottjuk koronavírussal fertőződött. A három személyt a kórházban ápolják, állapotuk stabil. A közleményben arra is kitérnek, hogy ami a fertőzéseket illeti, a helyzet stabil, és a munka rendesen, a tervek szerint folyik, ugyanakkor minden ajánlást betartanak, amik elősegítik a fertőzések időben történő kiderítését, kontrollálását, valamint a vírus terjedésének megelőzését. A vírus Szerbiában való megjelenése óta ez az első eset, hogy a kórházban kimutatták a koronavírus jelenlétét. Korábban egy orvos fertőzését állapították meg, viszont akkor elkülönített esetről volt szó.

A Politika című belgrádi napilap nemhivatalos információk alapján arról adott hírt, hogy a fertőzöttek száma magasabb annál, mint amit a kórház nyilvánosságra hozott. Az egészségügyi dolgozók mellett állítólag a kórház egyik nőgyógyásza is megfertőződött, akit saját kérésére jelenleg Belgrádban ápolnak. A napilap információi szerint a nőgyógyász a koronavírus tüneteivel is folytatta praxisát, és több vizsgálatot is elvégzett. Arról egyelőre nem közöltek információkat, hogy a páciensek közül elkapta-e valaki a koronavírust.

Az esettel több helybeli hírportál is foglalkozott. Egyesek szerint az intézményben nagy mulasztások történtek, és a szóban forgó nőgyógyász, annak ellenére, hogy a fertőzés jeleit mutatta, két császármetszést is elvégzett.

Az üggyel kapcsolatban a Szabadkai Közkórház nem közölt több információt, és a Szabadkai Városi Válságkezelő Törzskar sem szólalt meg.