2024. április 18., csütörtök

Júniusban népszavazás a helyi járulékról

Ada község képviselő-testülete négynapos referendumot írt ki június 21-étől a helyi járulék meghosszabbításáról

A köztársasági, a tartományi és a helyhatósági választással egy időben kezdődik és négynapos lesz a népszavazás a helyi járulék újbóli bevezetéséről az adai I. és II., a moholi és a törökfalui helyi közösségben. Egyebek között erről is döntött péntek esti 39. ülésén Ada község képviselő-testülete, amely összesen tizennyolc napirendi pontról tárgyalt.

A képviselő-testület jóváhagyta a 2021 elejétől 2028 végéig bevezetendő új helyi járulék programját, valamint határozott a népszavazás lebonyolításának időpontjáról és módjáról. Eszerint a népszavazást június 21. és 24. között 7-től 20 óráig bonyolítják le mind a négy helyi közösség területén Adán, Moholon, Törökfaluban, Völgyparton és Valkaisoron. A népszavazáson a szavazók a következő kérdésről nyilatkoznak: Támogatja-e Ön az Ada község területére vonatkozó helyi hozzájárulás bevezetéséről szóló határozat meghozatalát? A lakosok a véleményüket a szavazólapon lévő igen vagy nem szó bekarikázásával nyilvánítják ki. A népszavazáson azok vehetnek részt, akik Ada községben szavazati joggal és lakhellyel rendelkeznek, valamint azok a vidéki személyek is szavazhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük és szavazati joguk, de ingatlannal vagy földdel rendelkeznek a község területén, ezért vagyonadó-kötelezettek. Az új program szerint a helyi járulékot főként a vízvezeték-hálózat, az utak és a járdák felújítására, karbantartására, valamint a szennyvízcsatorna kiépítésére fordítanák a helyi közösségek. Emellett finanszíroznák a közvilágítás, a zöld területek és a szabadidős létesítmények karbantartását, valamint az oktatási intézmények, a sportegyesületek, a civil szervezetek és a szociálisan veszélyeztetett személyek támogatását, illetve a lakosság tájékoztatását és a testvértelepülésekkel való együttműködést. A program szerint a nyolcéves időszakban az I. helyi közösség jövedelme 144 millió dinár lenne a helyi járulékból, a II. helyi közösségé 350 millió dinár, a moholi helyi közösségé 240 millió dinár, a törökfalui helyi közösségé pedig 32 millió dinár. A tervek szerint a lakosok a nettó bérük és jövedelmük 3 százalékát fizetnék be helyi járulékként, a földművesek évente hektáronként 20 kilogramm búza ellenértékét, illetve a vagyonra a vagyonadó éves mértéke szerint 0,4 százalékot. A nyugdíjasok nem kötelesek fizetni a helyi járulékot, de önkéntes alapon megtehetik nyugdíjuk 2 százalékának befizetésével.

A képviselő-testület emellett második alkalommal módosította a 2020-as községi költségvetést, amelynek összege 5,6 millió dinárral növekedett, 998,6 millió dinárra. A képviselők jóváhagyták az ingyenes idényjegyeket a községi általános iskolás diákoknak, így a nyár folyamán körülbelül ezer gyermek látogathatja díjmentesen az adai strandfürdőt. A képviselő-testület döntött az idei községi kitüntettek személyéről is, akiknek július 2-án, Ada község napján adják át az elismeréseket. Az idén Pro Urbe díjban részesül Virág Imre adai zenész és zeneszerző, a Iuventus Pro Urbe díjat az adai Bodros tamburazenekar veheti át, az életműdíjat pedig Karácsonyi József adai tanár érdemelte ki.