2024. március 28., csütörtök

Megszűnt klubok nyomában a Tisza mentén

(II. rész: Zenta)

A boldog békeidőkben, az 1970-es, 1980-as években gyakorlatilag minden észak-vajdasági településen működött labdarúgóklub, itteni szóhasználatban még a legkisebb „szárkúpnak” is volt focicsapata. A délszláv polgárháború azonban véget vetett ennek az idilli állapotnak, a 90-es évek elejétől ugyanis egyre több Tisza menti településen leállt a sportélet, a kisebb falvak futballklubjai sorra szűntek meg, és ez a folyamat sajnos a mai napig tart, az elvándorlás és a nehéz gazdasági helyzet miatt.

A zentai labdarúgás legszebb korszaka múlt század 70-es éveinek elejére tehető, amikor négy labdarúgóklub is működött a városban, az 1976/1977-es szezonban pedig hét községbeli csapat versenyzett a különböző ligákban. Zentán a II. világháború utáni évtizedekben több gyári focicsapat is alakult, amelyek közül kettő több évtizeden át öregbítette a város hírnevét. A Kristal csapatát 1961-ben alapították, és a cukorgyári gárda már a 60-as években begyűjtött két bajnoki címet a községi bajnokságban, majd Özvegy Józsefék az 1972/1973-as idényben is elsők lettek a Tisza Menti Ligában. A Kristal gárdája a következő szezonban közel állt ahhoz, hogy megvédje bajnoki címét, Sablatúra Béla és társai azonban az utolsó fordulóban elbukták a moholi Bácska elleni ki-ki meccset. A cukorgyári alakulat a 70-es évek végén kétszer is a 3. helyen végzett a Tisza Menti A Ligában, majd 1980-as kiesésüket követően rögtön visszajutottak, az 1980/1981-es idényben ugyanis megnyerték a Tisza Menti B Ligát, és az az elsőség volt a klub történetében az utolsó bajnoki cím. A Kristal együttese az 1990/1991-es pontvadászatban versenyzett utoljára, utolsó bajnoki idényükben a zentaiak a 8. helyen végeztek.

A zentai malom csapatát három évvel korábban, 1958-ban hozták létre. A Žitopromet gárdája 1976-ban és 1984-ben is a 3. helyet szerezte meg a bajnokságban, majd az 1985/1986-os idényben a malmosok számára összejött a már régóta vágyott bajnoki cím: Rudics Béláék abban a szezonban a magyarkanizsai Potisjéval vívtak nagy harcot az első helyért, a zentaiak legnagyobb riválisuk otthonában is győzni tudtak, ám ez még magában nem lett volna elég a bajnoki címhez, a bajnokság hajrájában azonban a magyarkanizsai község csapatai kiléptek a ligából, ami után már semmi sem veszélyeztette a Zsiti elsőségét. A malom klubja ezt követően több éven át a Szabadkai Ligában versenyzett, majd 1994-ben a Žitopromet csapata is feloszlott. Az együttes ugyan már régóta megszűnt, a malom mögötti pályán azonban továbbra is pattog a labda, mivel a Zenta korosztályos csapatai ott játsszák hazai bajnoki mérkőzéseiket.

A harmadik zentai gyári csapat, a TAMP 1971-ben alakult meg, és a szerszámgépgyár együttese rögtön be is nevezett a Tisza Menti Ligába. Az új klub az 1971/1972-es évadban a 10. helyen végzett, a következő szezonban viszont már a bajnoki cím is elérhető közelségbe került a TAMP csapata számára, Krivokapićék azonban a zárófordulóban kikaptak a szintén a bajnoki címre hajtó Kristal csapatától, így a végén meg kellett elégedniük a 3. hellyel. A szerszámgépgyár együttese az 1973/1974-es idény első felét még végigjátszotta, 1974 tavaszán azonban a TAMP gárdája pénzhiány miatt kilépett a ligából, így a klub mindössze három évvel az alapítása után meg is szűnt.

Felsőhegyen 1949-ben Sloboda néven alakult meg az ottani sportklub. A felsőhegyi focicsapat az 1970-es évek elejétől két évtizeden át szerepelt a Tisza Menti Ligában, ahol legjobb eredményüket 1982-ben érték el, amikor a 3. helyen végeztek a Tisza Menti B Ligában. Az 1990/1991-es idényben a felsőhegyiek remek tavaszi teljesítményüknek köszönhetően a 4. helyen végeztek, és akkor bizonyára nem sokan gondolták volna, hogy az lesz a Sloboda utolsó sikertörténete, a felsőhegyi egyesület ugyanis azt követően egy évtizeden át nem nevezett be a bajnokságokba. A 2000-es évek elején ugyan volt egy rövid fellángolása a klubnak, amikor újra versenyeztek, ám ez sem tartott sokáig, és a felsőhegyi focipálya azóta is üresen szomorkodik. A kapuk még állnak, ám nem valószínű, hogy valaha is újra futballmérkőzést rendeznek a településen.

Bogarason 1960-ban hozták létre a Mladost nevű labdarúgóklubot, amely a 70-es évek végén és a 80-as évek elején érte el legnagyobb sikereit. A bogarasi csapat 1975-ben, 1976-ban és 1982-ben is a 2. helyen végzett a Tisza Menti B Ligában, de a klub számára az igazán nagy sikert az 1976/1977-es pontvadászat hozta el, amikor Márkovics Istvánék egy ponttal megelőzve a tornyosi csapatot, megnyerték a B ligát. A bogarasi klub 1982 után már nem játszott jelentősebb szerepet a Tisza Menti Ligában, a gárda az 1990/1991-es idényben versenyzett utoljára a községi ligában. A 2000-es évek elején egy helyi fiatalokból álló kispályás csapat környékbeli falvak csapatai ellen rendszeresen játszott barátságos meccseket, ám a bogarasi focit már nem sikerült feléleszteni, a Mladost pályáján azóta is csend honol.

Zenta község egyik legkisebb településén, Keviben 1956-ban alakult meg a Kalász nevű futballklub, amely a 70-es években kapcsolódott be a Tisza Menti B Liga küzdelmeibe. A kevi együttes általában a sereghajtók között fejezte be a bajnokságokat, a Kalász csapata az 1987/1988-as idényben érte el legjobb eredményét, amikor Gracáék a 8. helyen végeztek. A keviek utoljára az 1990/1991-es bajnokságban játszottak a Tisza Menti Ligában, utolsó idényében a csapat a 10. helyet szerezte meg. 2015-ben a településen Kevi néven új labdarúgóklub alakult, amelynek felnőttcsapata ugyan nincs, a korosztályos együttes azonban már évek óta a Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi ligában szerepel. Az új kevi klub igazi gyűjtőklubként funkcionál, hiszen pont azokról a környékbeli településekről gyűjti be a fiatalokat, ahol már évek óta megszűnt a labdarúgóélet.