2024. március 28., csütörtök

Sport a mai napon

Érthetetlen módon nem tartozott soha a legnépszerűbbek közé, a szolgálataiért – meglepetésre – nem versengtek a legtehetősebb sztárklubok, Miroslav Klose azonban csöndben, minden pompa nélkül tette a magáét. Nemcsak a vb-k minden idők legeredményesebbjét tisztelhetjük benne, hanem ő volt a valaha a pályára lépettek között az egyik legsportszerűbb labdarúgó is.

Miroslav Josef Klose 1978. június 9-én a dél-lengyelországi Opolében született. Apja és anyja is profi sportoló volt. Az idősebb Klose fia születésének évében használta ki az alkalmat, hogy visszaszerezheti a német állampolgárságot. Nyolc évig a francia Auxerre-ben játszott, majd pályafutása befejeztével Németországban telepedett le, amikor a lengyel válogatott kézilabdázó felesége, Barbara és fia is csatlakoztak. Miroslav akkor alig néhány német szót tudott, focizni pedig a hetedosztályú Blaubachban kezdett. 1998-ban a Homburghoz került, egy évre rá a Kaiserslauternben folytatta, 2004-től a Werderben, 2007-től a Bayernben, 2011-től pedig a Lazióban szerepelt. A Bayernnel két bajnokságot, a Werderrel, a Bayernnel és a Lazióval pedig egy-egy kupát nyert.

A 2000-es évek elején nősült meg, és Sylviával fiúikrei vannak, akikkel otthon lengyelül beszél.

Klose focistapályája elsősorban a német válogatottban nyújtottakról marad emlékezetes. 2001-ben kereste fel az akkori kapitány, Rudi Völler – a lengyelek is megkeresték, de elkéstek –, akinek igent mondott, azután lemondott a lengyel állampolgárságról, és a válogatottság kedvéért felvette a németet. Összesen 137 válogatottmeccsen szerepelt, és 71 gólt lőtt, amivel megelőzte az addigi gólkirály Gerd Müllert. A vb-ken négyszer játszott, 16 gólt lőtt, amivel minden idők legjobbja. Vele a csapat mindig a dobogón végzett, 2014-ben pedig Klose világbajnokként búcsúzott. Az Eb-ken volt egy második és egy harmadik helye, a legérdekesebb csúcsa pedig, hogy amikor gólt lőtt, a német válogatott sohasem kapott ki.

Klose különösen pályafutása kezdetén a találatok sajátságos ünnepléséről is ismert volt. Minden gólt ugyanis szép ívű előreszaltóval ünnepelt meg.

Pályafutása során Klose többször is bizonyította becsületességét és sportszerűségét. Az első ilyen és azóta is gyakran emlegetett eset 2005. április 30-án történt, amikor Klose a Werder színeiben szerepelt. A bielefeldi Arminia elleni meccsen a bíró büntetőt ítélt a brémaiak javára, de a focista ezt tévedésnek vélte, és közölte is, amiért utóbb fair play díjat kapott. Az átvételen megköszönte, de hozzáfűzte, hogy bosszantja egy kicsit a magától értetődő tisztességének jutalmazása. 2011 szeptemberében Klose a Lazio színeiben gólt lőtt a Napolinak. A bíró a középpontra mutatott, ám a német azon nyomban beismerte, hogy szándék nélkül ugyan, de kézzel juttatta a labdát a hálóba. A bíró előbb nem értette, és elismételtette Klose beismerését. Ezután felmutatta neki a sárga lapot, majd gratulált neki, és kezet szorított. Nem tudni, hogy a Lazio sok szurkolója mit gondolt, de a taps is felzúgott.