2024. április 26., péntek
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Figyelmeztető álom...

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 év folyamán jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál majd valami hasznosat a maga számára.

– Üdvözlöm, Marika vagyok, nagyon érdekel az álomfejtés, de segítségre szorultam, ezért fordulok önhöz. Olvastam már egyszer, hogy este, alvás előtt fel lehet tenni a kérdést, amire választ szeretnénk, s meg fogjuk álmodni a feleletet. Nos, ki is próbáltam, de kell a segítség. Szeretném megrendelni a levelező tanfolyam első leckéjét is az álomfejtésből, de mivel ez most sürgős, segítsen a megoldásban. Tehát el akarok költözni a családommal együtt valahová, ahol az életkörülmények jobbak. Ez az én kívánságom, a férjemet nem avattam még be. Van két gyermekem is. Kérdésem: Sikerül-e a költözködés?

Az álom: Megjelenik egy ismerősöm, Hajnalka, s arról beszél, hogy most költözködik külföldre, mert ott akarja befejezni a divatbemutató-tanfolyamot. Hajnalka most fejezte be idehaza az egyetemet. Lépcsőkön megy fel, én pedig utána indulok, s azon töprengek, hogy milyen butaság, hiábavalóság is egyetemi végzettség után egy másik szakma tanfolyamára járni. A sok év tanulás hiábavaló volt neki. Hirtelen azt veszem észre, hogy a kezemben egy óriási fenyő van, ezt cipelem, s látom, hogy e fenyőnek le van vágva a gyökere. A fenyő nagyon nehéz, s nem tudom, cipeljem-e tovább, hogy vigyem-e valahová, vagy megpróbáljam újra visszaültetni oda, ahol eddig is volt. Igaz, gyökere nincs már, így megmaradna-e a fenyő? Néhányan körülöttem állnak, nézik, hogy szenvedek, ügyetlenkedek, de senki sem segít nekem. Gondterhelten, fáradtan ébredek.

Az álom analízise:

– Kicsoda tulajdonképpen Hajnalka? Van-e önnek, Máriának, hasonló jelleme vagy célja, mint Hajnalkának? Mi a közös jellemvonásuk, s mi a közös céljuk? Hajnalka próbálkozott-e a valóságban is valahova elköltözni? Ezt azért kérdezzük, mivel a kérdés a költözködésre vonatkozik. Ezek az alapok, innen kell kiindulni.

– Igen, a valóságban Hajnalka el akart költözködni külföldre, Amerikába, de nem sikerült neki.

– Mivel az álomban ön a Hajnalka nyomában jár, valószínűleg önnek se sikerülne. Ez már az első utalás arra, hogy ne költözzön el, mert az nem járna sikerrel. No de nézzük tovább. Mit csinál az álomban Hajnalka? Külföldre készül (amit tudunk már, hogy a valóságban ez a dolog nem járt sikerrel). A következő szimbólum az iskolai szint. Mi az értékesebb: az egyetemi végzettség, vagy egy tanfolyam? S ha már valakinek megvan az értékesebb, hülyeség az alacsonyabb szint elvégzése, mindenesetre lejjebb esés, nem felemelkedés, főleg ha itt jól ellenne, jól megélne. Ön már álmában belátta, hogy Hajnalka értelmetlen dolgot tesz, mégis követi. Valahol a tudatalattijában ön már tisztában van vele, hogy butaságot tesz. Ez már a második utalás arra, hogy ön ne költözködjön. Nézzük tovább! A következő szimbólum egy kivágott fenyő. A fa már magában az életet, a fejlődést, a növekvést jelenti, ebben az álomban önt is és az egész életét, családját. Mivel a fenyő nem lombhullató, hanem örökzöld, így az örökös zöldellésre, fejlődésre, állandó jólétre asszociál. No de nézzük csak, mi történik egy fenyővel, ha levágják, elválasztják a gyökerétől? Vajon egy tőben elvágott nagy fenyő újra kigyökerezne? „Gyökeret ereszthetne-e” bárhol is? Soha és sehol. Ha elvágják, vége. Nincs se vissza, se előre. Ha ez a lépés megtörténik, örökre el lesz vágva a gyökerektől, ha továbbviszi a fenyőt, ha visszaülteti, a fenyőnek annyi, hamarosan el fog pusztulni. A teher óriási, ezt ön egyre jobban érzi álmában, ráadásul azt is látja, hogy senki sem segít önnek. De hiába is próbálkozna bárki segíteni, az elvágott gyökerek örökre megpecsételnék életét. Ez egy figyelmeztető álom volt, hogy még mielőtt elvágná a gyökereket, térjen észhez, mert máshol nem lenne értékelve a tudása sem, és rosszul járna. Mindaz, amit eddig fejlesztett, amit elért, tönkremenne. Az élete is, a családja is. Azt is figyelje meg, hogy az álmában nincsenek ön mellett a gyerekei, sem a párja, tehát ők sem támogatnák önt ebben. Legyen nagyon hálás ezért az álomért, s nehogy belemenjen ilyesmibe!

***

Eltelt néhány hét, s ismét jelentkezett Mária. Nem volt belenyugodva se a sorsába, se a válaszba, s úgy döntött, hogy most másképpen fogalmazza meg a kérdést, mivel mondtam neki, hogy ugyanazt a kérdést nem teheti fel ismét, majd csak egy bizonyos idő elteltével. Kérdése most így hangzott: Melyik városba fogok elköltözni?

Itt már maga a kérdés sem volt jól megfogalmazva, mert nem ad választási lehetőséget. Ritkán van az életben az, hogy igenis, pont ide és ide fogsz elköltözni. Talán jobb, ha azt kérdezi, hova költözzek el, melyik országba vagy melyik városba. Vagy esetleg, hogy jó lesz-e, ha ide, ebbe a városba költözöm? Esetleg egy időpont is kellene, tehát: jól járok-e, ha egy éven belül Amerikába költözöm a családommal? Így kellett volna fogalmazni helyesen, de lássuk, mit álmodott Mária, amikor így akarta megkísérelni, hogy pozitív választ, utazási engedélyt kapjon tudatalattijától. Mondhatnánk, így akarta kijátszani a tudatalattiját. Tehát lássuk, melyik városba fog költözni Mária?

Az álom: A tanító bácsi, akinek a fia a székvárosban lakik, kocsival közeledik felém. Az úton állok, nekem ugyanis nincs kocsim, s megörültem, hogy a tanító bácsi majd elvisz, mivel én is pont a székvárosba szerettem volna menni. A kocsi le is lassul, a szívem majd kiugrik az örömtől, ám a tanító bácsi leereszti az üveget, s bocsánatot kér tőlem, hogy nem tud elvinni, mivel már öten ülnek a kocsiban, s így számomra már nincs hely. Ám semmiképpen sem akarom elszalasztani az alkalmat, s felajánlom, hogy összehúzom magamat, esetleg lebújok, ha rendőrt látok. A tanító bácsi még egyszer bocsánatot kér, s azt mondja, hogy ez már őt nagyon terhelné, meg lenne büntetve, kára lenne, ő pedig tudja, hogy én sem akarnám sem őt, sem a többieket kellemetlen helyzetbe hozni. Csalódottan félrehúzódtam. Itt maradtam, ahol voltam. Semmi sem jött, se kocsi, se busz, csak álltam, egyedül, csalódottan, a sok pakkal, csomaggal.

Az álom analízise:

– Önnek egy pillanatra úgy tűnik, hogy van esély az elmenésre, de nemsokára megtudja, hogy az ön számára nincs hely. Ezt nem akarja elfogadni, próbálkozik, ám amikor belátja, hogy ezzel másokat is kellemetlen helyzetbe hozna, s ők nem is hajlandóak belemenni, nem tehet mást, félreáll.

– Igen ám, de én azt kérdeztem, hova, s a székváros jött ki! Ez miért nem elég?

– Azért, mert mások tartottak a székváros felé, ön pedig ott maradt, ahol volt.

– Nos, ha ott állok elég sokáig, majd jön valaki, s vele mehetek...

– De ön felébredt, tehát az álom végéig hiába állt ott, az álom egyértelmű feleletet adott. Igazi lehetőség nem adódik, a környezet sem segít, még ha szeretne segíteni, akkor sem tud. Hagyja abba az ábrándozást a költözködéssel kapcsolatban, elég jelet kapott rá.

– Meg szeretném tanulni ezt a tolmácsolást jobban, mert látja, én már a székváros említését jó jelnek vettem. Hány részből áll ez a levelező tanfolyam?

– Négy részből. Megismerkedik az álmok fajtáival, minden tolmácsolási módszerrel, s külön hangsúlyt fektetünk az álmok rendelésére, melyekkel problémákat oldunk meg, mert fontos feleletekhez jutunk. Szó lesz arról is, hogy ha egy éjszaka több álmunk volt, akkor próbáljunk közös címet adni nekik, s már ez a cím is sokszor felvilágosítást ad. A negyedik leckében pedig egy újabb módszerről lesz szó, az álomkártyákról, melyek igen mélyreható lelki segítséget tudnak nyújtani.

– Minél hamarabb küldje, van még nekem sok kérdésem, ha már itt rekedek, lássuk, hogyan tovább. Köszi.