2024. április 19., péntek
OLVASNIVALÓ

Darálnivaló sorozatok nyárra

Félő, hogy az idei nyár sok mindenben különbözni fog a korábbiaktól. A koronavírus-járvány és az ezután esedékes gazdasági recesszió végett kevesen veszik a bátorságot, hogy valamelyik mondén üdülőhelyen pihenjék ki az év közbeni mókuskerekezés fáradalmait, ugyanakkor a legtöbb helyi népünnepély is elmarad a járvány miatt, s az is kérdéses, hogy a helyi folyóparti strandokon, illetve medencék mellett miképpen is élvezhetjük a nyári örömöket. Ami viszont biztos, hogy ezen a nyáron sem lesz hiány televízión, illetve valamelyik tartalomsugárzón keresztül nézhető sorozatokban. Ezek közül mutatjuk be a legizgalmasabbnak ígérkezőket.

A Netflixen a minap tették elérhetővé a Snowpiercer című sorozat első epizódjait, ami nem más, mint a 2013-ban azonos című, magyar nyelvre viszont eléggé idétlenül és hatásvadász alapon Túlélők viadala című dél-koreai, kultikus tudományos-fantasztikus film feldolgozása. A széria alapcselekménye maradt a régi: a közeli jövőben a Földön a klímaváltozás következtében egy újabb jégkorszak köszöntött be, a felszínen az életnek semmi nyoma. Azok a szerencsés emberek, akik túlélték a katasztrófát, a Snowpiercer nevű, önellátásra berendezkedett vonaton utaznak immár 17 éve. A vonat utasainak élete azonban merőben különbözik egymástól. A hátsó kocsikban lévők nyomorognak, gyanús eredetű proteintéglákon élnek, a vonat elejében utazó előkelőségek pedig rettegésben tartják a nyomorgókat. Érdekességként mindenképpen meg kell említeni, hogy a sorozat forgatókönyvírói között van Bong Joon-ho is, aki az idén több Oscar-díjat is a magáénak tudhat az Élősködők című filmjéért, az egyik főszerepet pedig Jennifer Connelly alakítja.

Ugyanezen a napon kezdték el sugározni az S.H.I.E.L.D. ügynökei (Agents of S.H.I.E.L.D.) hetedik, egyben befejező évadját, két napra rá pedig a Netflixen elérhető lett a Space Force című politikaiszatíra-sorozat, amely az amerikai elnök világűri hadászati politikájából űz gúnyt.

Június elején úgyszintén a Netflixen keresztül lesz megtekinthető a 13 okom volt (13 Reasons Why) című nagy sikerű kamaszdráma-sorozat negyedik évadja.

Izgalmasnak ígérkezik a ZDF és a Cinemax közös sorozata, a Nyomkeresők (Trackers), amely három összefonódó, Dél-Afrikán át húzódó történeten keresztül tárja elénk az afrikai szervezett bűnözés, gyémántcsempészet, vadorzók elleni harc és a határvédelem „hétköznapjait”.

Június 19-én a Netflixen folytatódik A politikus (The Politician) című politikai szatíra, amelynek főhőse már 7 éves kora óta arra gyúr, hogy előbb-utóbb az Egyesült Államok elnöke legyen, de már kamaszként kénytelen azzal szembesülni, hogy már a középiskolai politikai színtér sem habostorta.

Az Egyesült Államokban nemrég indították útjára a Peacock internetes-tartalom-sugárzót, amely július 15-én teszi elérhetővé Aldous Huxley Szép új világ (Brave New World) című disztópiájának sorozat változatát.

A kritikusok és a közönség is a múlt év legjobb sorozatai között tartották számon az Umbrella Academy című rendhagyó szuperhőssorozatot. A széria eredetiségének a titka az volt, hogy ellentétben a klasszikus szuperhős ábrázolással, az „Esernyő akadémia” növendékei a szó legszorosabb értelmében egy diszfunkcionális családot alkotnak, a szuperképességeik emiatt eltörpülnek a lelki bajaik és a civakodásaik mellett. Az őket és a Föld lakosságát fenyegető veszedelemmel szemben viszont kizárólag közösen vehetik fel a harcot. Hogy ez mennyire sikerül nekik, megnézhetjük a sorozat második évadjában, amely július utolsó napján kerül fel a Netflixre.

Augusztusban nagyon úgy tűnik, hogy a sorozatgyártók is egy időre elmennek nyaralni, mivel mindössze egyetlenegy említésre való sorozat kerül terítékre a Showtime jóvoltából. Ez pedig James McBride The Good Lord Bird című sikerregényének a minisorozat változata. A víz színe írójának regénye alapján készült sorozatban Ethan Hawke John Brownt, a rabszolgaság ellen küzdő mozgalom egyik vezérét játssza, aki itt egy fiktív társat is kapott egy Onion nevű, korábban rabszolgaságra kényszerített fiú (Joshua Caleb Johnson) személyében – ők ketten visznek véghez olyan tetteket, amelyek végül az amerikai polgárháború kitöréséhez vezetnek.