2024. április 24., szerda

A nemzetek identitásának őrzője

Ünnepelt a Vajdasági Levéltár

A Vajdasági Levéltár kedden ünnepelte meg 94 éves fennállását, ugyanakkor a levéltárosok világnapjáról is megemlékeztek az intézményben. Az évfordulót könyvbemutatóval is egybekötötték. A Hogy ne felejtsük el a múltat című kiadvány Sanja Gavrilović tollából született, aki az elmúlt években nagy munkát fektetett bele művének megírásába. A könyvben az Osztrák–Magyar Monarchiában a szerb kultúra 19. és 20. század fordulóján élt jelentős személyiségeinek életrajzát és munkásságát mutatja be. Az eseményen nagyszámú közönség vett részt, melyet jelenlétével Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár is megtisztelt. Beszédében kihangsúlyozta az ünnep jelentőségét, hiszen egy olyan intézményről van szó, amely 94 éve őrzi és ápolja a múltat, amivel hozzájárul az itt élő népek identitásának megőrzéséhez.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A Vajdasági Levéltárban őrzött iratok felbecsülhetetlen értékkel bírnak, hiszen ezek képezik számunkra a legjelentősebb fegyvert a történelmi igazság megőrzéséhez és megvédéséhez. Fontos kihangsúlyozni azt a tényt is, hogy az előző évtizedekben a levéltárak nem élveztek elsőbbséget, de napjainkra ez az állapot megváltozott. A dokumentumok digitalizációjával a levéltárosok nemcsak az itt élő népek, hanem az európai identitás megőrzéséhez is nagyban hozzájárulnak – mondta Dragana Milošević.

Hozzátette, hogy a tartományi kormány és azon belül a művelődési és tájékoztatási titkárság a továbbiakban is minden anyagi és egyéb támogatást meg fog adni ezen jelentős intézmény számára.

Nebojša Kuzmanovićnak, a Vajdasági Levéltár igazgatójának elmondása szerint ezeken a vidékeken, és az egész országban is – a Szerb Maticát kivéve – nincs még egy olyan intézmény, ami megélte volna az egy évszázados fennállását. A jelentős évfordulóhoz közeledve pedig számtalan program megtartását tervezik, ezáltal igyekeznek bemutatni, hogy milyen jelentős intézményről van is szó.

– A levéltárunkban körülbelül 9 ezer méter iratanyagot őrzünk, ami egy szinte felfoghatatlan nagyságú terjedelmet jelent. Ezek rengeteg fontos adatot tartalmaznak különböző egyénekről, településekről és államokról, amelyek megőrzése, valamint elérhetővé tétele elsősorban a mi feladatunk – jelentette ki Kuzmanović.

A levéltár a szükséghelyzet ideje alatt sem állt le a munkával. Az elmúlt hónapokban hat könyv került kiadásra, ugyanakkor elkezdték a Holokauszt, európai értékek és helyi levéltárak elnevezésű projektet is, amelynek megvalósításában több környező ország levéltárosai is részt vesznek.