2024. március 29., péntek
AMERIKAI TÜNTETÉSEK

Elbúcsúztak Floydtól

Fotó: AP via Beta

Fotó: AP via Beta

A texasi Houstonban tegnap búcsúztatták el, majd helyezték örök nyugalomra a rendőri erőszak áldozataként Minneapolisban meghalt George Floydot. Koporsóját hétfőn délután ravatalozták fel a The Fountain of Praise templomban (a felvételen), és több ezren lerótták kegyeletüket előtte. Az Egyesült Államokban több nagyvárosban – köztük az észak-karolinai Fayetteville-ben, Floyd szülővárosában és Los Angelesben – békés gyászmenetet tartottak.

Hétfőn egyébként először jelent meg a minneapolisi bíróság előtt a Floyd halálát előidéző volt rendőr, Derek Chauvin. A 44 éves volt rendőr, akit gyilkosság vádjával állítanak bíróság elé, egy különlegesen szigorú fegyházból a tárgyalóteremben kivetített képernyőn válaszolt Jeannice Reding megyei bíró kérdéseire.

A nagyon rövid ideig tartott meghallgatás során a bírónő megállapította az óvadék végleges összegét. Vagy 1 millió 250 ezer dollár, s ennek kifizetése esetén Chauvin feltételek nélkül szabadlábon védekezhet, vagy a múlt héten már megállapított 1 millió dollár, ebben az esetben viszont az exrendőrnek el kell fogadnia bizonyos feltételeket. Chauvin és ügyvédje, az 1 milliós óvadékot és az ezzel járó feltételeket fogadta el. A következő bírósági meghallgatást június 29-ére tűzték ki.